Külföld

Az ENSZ-t és a világszervezet főtitkárát bírálta a nicaraguai elnök

Az ENSZ hiába hoz határozatokat, ha az Egyesült Államok nem tartja be őket

Az Egyesült Államok ENSZ-re gyakorolt túlzott befolyását, valamint a világszervezet főtitkárát, António Guterrest bírálta csütörtökön Daniel Ortega nicaraguai elnök a Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszterrel Managuában folytatott, a nicaraguai televízió által közvetített megbeszélései során.

Az ENSZ-t és a világszervezet főtitkárát bírálta a nicaraguai elnök
Daniel Ortega nicaraguai elnök
Fotó: Pool/AFP/Yamil Lage

Az ENSZ hiába hoz határozatokat, ha az Egyesült Államok nem tartja be őket – szögezte le Ortega, emlékeztetve rá, hogy a világszervezet több alkalommal megszavazta Washington kubai blokádjának feloldását, ám az Egyesült Államok ezt mindannyiszor figyelmen kívül hagyta.

Kijelentette: az ENSZ, beleértve az emberi jogi szervezeteit is, „a jenki birodalom karmai közé került”, hozzátéve, hogy a világszervezet főtitkára „csupán az imperialista politika eszköze”.

Az ENSZ Közgyűlése legutóbb  tavaly novemberben hozott határozatot, melyben felszólította Washingtont, vessen véget a Kuba elleni blokádjának, a döntést az Egyesült Államok és Izrael nem szavazta meg.

Ortega emellett a többpólusú világrend fontosságát is hangoztatta, és óvatosságra intette Iránt a nyugati hatalmakkal folytatott megbeszéléseivel kapcsolatban, azt vetve ezen hatalmak szemére, hogy „tönkre akarják tenni a népeket”.

Amirabdollahián a tervek szerint Nicaraguából Venezuelába utazik.   

Kapcsolódó írásaink