Külföld

Új otthonra lelnek a magyarok is Burgenlandban

Megvan a volt felsőőri, önkormányzati bentlakásos iskola átalakításának generálkivitelezője. Hamarosan elkezdik kipakolni az épületet, és ősztől megindul a Népcsoportok Házának kivitelezése, melyet 2025-ben adnak majd át.

Új otthonra lelnek a magyarok is Burgenlandban
A Népcsoportok Házának távlati képe
Fotó: A Burgenlandi Magyar Kultúregyesület közösségi oldala

Kereken kétmillió eurót (nyolcszázmillió forintot) fordítanak a Burgenlandi Népcsoportok Házának kivitelezésére – hangzott el csütörtökön az Osztrák Közszolgálati Rádió adásában. Mint a műsorból kiderült, a felsőőri építkezés 2023 őszén kezdődik, és 2025-ben zárul.

A beruházásra való pénzt Burgenland 2021-ben kapta az Osztrák Köztársaságtól. A házban a magyarok, romák és horvátok egyesületei és azok rendezvényei lelhetnek majd új otthonra. A multifunkcionális központban egy nagy konferencia- és több kisebb szemináriumi termet is kialakítanak, de lesznek irodák, kávézó és könyvtár is. Mindezen túl negyvenszobás szálláshely is létesül, amelyet a rendezvényteremhez hasonlóan a Gästehäuser Burgenland tartományi leányvállalat üzemeltet majd.

A teljes hasznos alapterület 5540 négyzetméter. Ennek körülbelül egyharmadát közvetlenül a népcsoportok használhatják majd, míg a fennmaradó részt a Gästehäuser Burgenland GmbH üzemelteti.

Kapcsolódó írásaink