Külföld

Rablásoktól, terroristáktól, erőszakos tüntetőktől tartanak a franciák

A franciák 44 százaléka szerint a következő öt évben előfordulhat, hogy tüntetők rohannak meg középületeket

A megkérdezettek 87 százaléka véli úgy Franciaországban, hogy a nyugdíjreformmal elleni békés tiltakozások összecsapásokba torkollhatnak – derül ki egy most közzétett felmérésből. A migránsok lakta negyedekben élők 83 százaléka hiányolja a fokozottabb rendőri jelenlétet – írta meg a hirado.hu.

Rablásoktól, terroristáktól, erőszakos tüntetőktől tartanak a franciák
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/NurPhoto/Julien Mattia

A dzsihadista támadások, amelyek 2012 óta 271 halálos áldozatot és közel 1200 sebesültet követeltek, komoly félelemmel tölti el a franciákat, akik a „sárga mellényesek” tüntetései óta egy újabb társadalmi robbanást sem tartanak kizártnak – derül ki a Le Figaro legfrissebb, a Fiducial/Odoxa céggel közösen készített „biztonsági barométerének” adataiból. A lap csütörtöki számában megjelent felmérés azt vizsgálta, mely tényezők csökkentik a lakosság biztonságérzetét – írta meg a hirado.hu.

A megkérdezettek szerint a nyugdíjreformmal kapcsolatos feszültségek mellett az infláció (78 százalék szerint) és az energia ára (76 százalék) hosszú távon új konfrontációk forrása lehet.

A válaszadók 48 százaléka elsősorban a betöréstől, rablástól és más bűncselekményektől tart.

Tízből közel hat francia (56 százalék) gyakran vagy néha nem érzi magát biztonságban. Sokaknak (69 százalék) gyengíti a biztonságérzetét, hogy energiatakarékosság okán több városban is kikapcsolják a közvilágítást.

A rendőrség és csendőrség jelenlétét is sokan hiányolják (54 százalék), különösen a városközpontokban (58 százalék). A franciák 92 százaléka támogatja, hogy a migránsok által sűrűn lakott Nantes-ban és Marseille-ben „civil milíciák” vették át a közterek ellenőrzését, bár 78 százalékuk nem tartja kizártnak, hogy „ez elfajulhat.”

A franciák 44 százaléka szerint a következő öt évben előfordulhat, hogy tüntetők rohannak meg középületeket. Mintegy 39 százalék lát kockázatot abban, hogy az utcákon bántalmazzák őket, ahogy a Le Figaro fogalmaz: a „szélsőbaloldali csoportok és a radikalizálódott verőlegények csak arról álmodnak, hogy káoszt szítsanak a demonstrációkon”. A válaszadók 51 százaléka szerint Franciaország nem képes garantálni a biztonságot a 2023-as rögbi-világbajnokságon és a 2024-es olimpiai játékokon – olvasható a portálon.

Kapcsolódó írásaink