Külföld

Orbán Balázs: Ha Izrael kéri, átgondoljuk követségünk Jeruzsálembe költöztetését

Magyarország igaz barátja marad Izraelnek

Terjedelmes interjút készített az Israel Hayom vezető izraeli lap Orbán Balázzsal, Orbán Viktor miniszterelnök politikai főtanácsadójával – írta a Neokohn.

Orbán Balázs: Ha Izrael kéri, átgondoljuk követségünk Jeruzsálembe költöztetését
Orbán Balázs
Fotó: MH/Török Péter

Orbán Viktor magyar miniszterelnök legközelebbi tanácsadója és Magyarország egyik vezető konzervatív gondolkodója, Orbán Balázs neve bekerült a héten az izraeli belpolitikai vitákba. A fiatal tanácsadó (36 éves) ugyanis válaszolt arra tweetre, melyet Jair Lapid ellenzéki vezető tett közzé, és amelyben Magyarország gazdasági helyzetét bírálta.

„Magyarországon 24 százalékos az infláció és 48 százalékos az élelmiszerárak növekedése az idén. Ide vezet minket Levin és Netanjahu” – írta a Twitteren Lapid. Orbán válaszában azt írta: Lapid úr súlyos választási veresége sem igazolja az álhírek terjesztését, a magyar gazdaság 4,5 százalékkal nőtt, a munkanélküliség 2022-ben rekordalacsony, 3,9 százalékos volt. Izrael egyértelműen nem Magyarország, hanem a saját útját kell járnia. Magyarország igaz barátja marad Izraelnek.

Orbán Balázs hozzátette:

„Mindenekelőtt úgy gondoljuk, hogy Magyarország és Izrael stratégiai partnerek és barátok. Nagyon reméljük, hogy Izrael jó pályára lép, és sok sikert kívánunk. Ha tehetünk valamit Izraelért, szóljanak nekünk. Ám úgy gondolom, hogy Izraelnek saját pályára van szüksége, ahogyan nekünk is.”

Orbán Balázs elmondta azt is: „Személy szerint a nemzeti-vallási ideológia közel áll a szívemhez. Ez egy ideológiai mozgalom a nyugati világban, amelyet egy izraeli-amerikai, Yoram Hazoni fogalmazott meg, aki szerint a modern időkben a konzervativizmus csak pozitív nacionalizmushoz köthető. Vagyis hazája érdekeire kell összpontosítania, és az önbecsülés kimutatásával rendkívül stabil nemzetközi státuszt érhet el. Ha liberális és univerzális elveket akar alkalmazni, akkor veszített. Magyarországnak és Izraelnek megvan a maga útja, és reméljük, hogy a közöttünk lévő stratégiai partnerség felvirágozhat. Remélem, hogy lesznek olyan területek, ahol elmélyíthetjük együttműködésünket – gazdaság, haderő, innováció, ipar és a közös külpolitikai célok előmozdítása. Izraelnek most konzervatív-jobboldali kormánya van, mint Magyarországnak.”

Mindehhez hozzátette: 

„Tapasztalataink vannak a tradicionális családok és a hagyományos intézmények támogatásában, a nemzeti érdekek alkotmányos intézményeken keresztüli védelmében. Ha az izraeli kormánynak van olyan tudása ezeken a területeken, amivel hozzájárulhatna a mi sikereinkhez, azt szívesen vesszük.”

Arra a kérdésre, miszerint Magyarország lesz-e az első olyan európai uniós ország, amely Jeruzsálembe költözteti nagykövetségét, Orbán Balázs azt a választ adta: „Ha Izraelből kérést kapunk az ügyben, megfontoljuk.”

Trump követendő példája

Hatalmas visszhangot váltott ki, mikor még Donald Trump 2020-ban hivatalosan is bejelentette, hogy az Egyesült Államok szakít az évtizedes diplomáciai kétértelműséggel, és Jeruzsálemet Izrael fővárosaként ismeri el. Putyin követte Trumpot, az orosz nagykövetség is költözhetett. Az ENSZ és a legtöbb nyugati vezető bírálta Donald Trump kampányígéretét, hogy az amerikai nagykövetséget Jeruzsálembe költözteti. Ehhez képest meglepő volt az orosz álláspont is. Trump példáját követve sorra érkeztek a hírek, miszerint három dél-amerikai ország, Guatemala, Honduras és Paraguay is úgy döntött már, hogy átviszi nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe, ahogy Csehország és Lengyelország is. Ausztrália volt az, amely még tavaly októberben vonta vissza a kérelmét, azzal, hogy az új kormány Nyugat-Jeruzsálemet nem ismerte el Izrael fővárosaként.

Kapcsolódó írásaink