Külföld

A TikTok törlését sürgeti a Google és Apple áruházából egy demokratapárti amerikai szenátor

2020-ban Donald Trump próbálta megakadályozni az új felhasználóknak a TikTok letöltését

A kínai ByteDance tulajdonában álló TikTok alkalmazás eltávolítására szólította fel az Apple és a Google online alkalmazásokat árusító boltját Michael Bennet demokratapárti amerikai szenátor, a hírszerzési bizottság tagja mert szerinte az applikáció nemzetbiztonsági kockázatot jelent – olvasható a szenátor csütörtöki levelében.

A TikTok törlését sürgeti a Google és Apple áruházából egy demokratapárti amerikai szenátor
A külügyi bizottság még ebben a hónapban szavazást tart egy olyan javaslatról, amely ellehetetlenítené a TikTok használatát az Egyesült Államokban
Fotó: Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A népszerű videómegosztó alkalmazás használatát a kongresszus már előzőleg betiltotta  a szövetségi kormányzati eszközökön, miközben egyre több olyan kritika lát napvilágot, hogy a kínai kormány az ott szerzett adatokat saját céljaira használja fel.

A vállalat azt állítja, hogy a kínai kormány semmilyen hozzáféréssel nem rendelkezik az amerikai állampolgárok adataihoz, és nem tudja manipulálni a tartalmakat.

A Google és az Apple vezérigazgatójának eljuttatott levélben Bennett az állampolgárok védelmére szólított fel.

„Egyetlen, a Kínai Kommunista Párt diktátumainak kitett cégnek sem szabad megengedni, hogy ilyen széleskörű adatgyűjtést hajtson végre amerikai állampolgárokról, vagy meghatározhassa, hogy milyen információk jutnak el a lakosság harmadához” – olvasható a levélben.

A demokratapárti szenátor a TikTok alkalmazás mielőbbi törlésére szólította fel az a két céget.

A demokraták mellett – a képviselőházban nemrégiben többséget szerző – republikánusok is az alkalmazásban rejlő nemzetbiztonsági kockázatokra hívták fel a figyelmet.

A külügyi bizottság még ebben a hónapban szavazást tart egy olyan javaslatról, amely ellehetetlenítené a TikTok használatát az Egyesült Államokban.

2020-ban Donald Trump próbálta megakadályozni az új felhasználóknak a TikTok letöltését, de a bíróság hatályon kívül helyezte a döntést.

Kapcsolódó írásaink