Külföld

Az EU 43 millió eurós humanitárius támogatása

A mianmari, valamint a Bangladesbe menekült rohingjáknak megy a segítség

Az Európai Bizottság szerdán arról tájékoztatott, hogy a Mianmarban élők számára az EU több mint 18 millió eurót (mintegy 7,2 milliárd forint) biztosít a humanitárius segítségnyújtásként. Felhasználásával az illetékes szolgálatok életmentő tevékenységet végezhetnek, élelmet, menedéket, egészségügyi ellátást és oktatást biztosíthatnak a rászorulóknak.

Az EU 43 millió eurós humanitárius támogatása
Az Európai Bizottság székháza Brüsszelben
Fotó: AFP/NURPHOT/Beata Zawrzel

Az EU több mint 23 millió euró (mintegy 9,2 milliárd forint) folyósításával támogatja Banglades erőfeszítéseit a rohingja menekültek megsegítésére. A finanszírozás hozzá fog járulni a katasztrófákra való felkészültséget fokozó programok végrehajtásához is az országban – közölték.

Az EU további 2 millió eurós (mintegy 800 millió forint) célzott juttatással fogja segíteni a rohingják és más menekültek szükségleteinek kielégítését a szomszédos országokban, köztük Indonéziában és Malajziában – közölték.

A brüsszeli bizottság végezetül arra hívta fel a figyelmet, hogy Mianmarban idén várhatóan 17,6 millió ember szorul majd humanitárius segítségre, ami jelentős növekedést jelent a 2021-ben segítségre szoruló  egymillióhoz képest.

A buddhista többségű Mianmar 2017-ben hajtott végre tisztogatást a muszlim rohingja közösség körében, amit az ENSZ népirtásnak minősített. 2017 augusztusa óta körülbelül 750 000 rohingja menekült a szomszédos Bangladesbe a mianmari katonák és a buddhista milíciák elől. Mianmar tagadja a népirtás vádját.

Mianmar Arakán nevű államában továbbra is mintegy 600 ezer rohingja él, közülük 142 ezren zárt táborokban. Szakértők szerint a kisebbség helyzete tovább romlott azóta, hogy a hadsereg 2021-ben államcsínnyel magához ragadta a hatalmat.
 

Kapcsolódó írásaink