Külföld

Ausztráliában megtalálták az elveszett radioaktív kapszulát

Stephen Dawson miniszter kijelentette, hogy a hadsereg ellenőrzi a sugárzó eszközt

Az ausztrál hatóságok szerdán megtalálták a korábban eltűnt radioaktív kapszulát, miután csaknem egy hétig keresték egy 1400 kilométeres országút mentén – közölte a helyi katasztrófavédelmi tárca vezetője.

Ausztráliában megtalálták az elveszett radioaktív kapszulát
Ausztráliában megtalálták az elveszett radioaktív kapszulát
Fotó: 24.HU

Stephen Dawson miniszter kijelentette, hogy a hadsereg ellenőrzi a sugárzó eszközt, és csütörtökön Perthbe, biztonságos létesítménybe szállítják. A politikus hangsúlyozta, hogy ha figyelembe veszik a kutatási terület nagyságát, a tárgy megtalálása óriási feladat volt. A keresőcsoportok valóban tűt találtak meg a szénakazalban – tette hozzá.

A kapszula sugárzását egy speciális detektorral felszerelt, óránként 70 kilométeres sebességgel haladó járműről érzékelték – közölte Nyugat-Ausztrália állam katasztrófaelhárítási hatósága. Ezután a hatóság munkatársai, sugárzási szakemberek és mások az országútnak a kiválasztott szakaszát fésülték át a szállítás közben eltűnt apró kapszulát keresve.

A kapszula egy olyan mérőeszköz része volt, amelyet a Rio Tinto Gudai-Darri bányájából származó vasérc betáplálási sűrűségének mérésére használtak az állam Kimberley régiójában. A szállítmány egy Perth külvárosában lévő létesítménybe tartott – ez a távolság nagyobb, mint Nagy-Britanniát átszelni északról délre.

Elvesztését január 25-én vették észre, amikor a szállítmány megérkezett a célállomására, egy raktárba.

A tisztviselők szerint a kapszula nyilvánvalóan leesett egy teherautóról az út szélére. Hozzátette, nem valószínű, hogy szennyeződés érte a térséget.

A hat milliméter átmérőjű és nyolc milliméter hosszú ezüstkapszula cézium–137-et tartalmaz, amely óránként tíz dózis röntgennek megfelelő sugárzást bocsát ki.

Kapcsolódó írásaink