Külföld

Belgiumnak le kell számolnia a kábítószer-kereskedelemhez kötődő erőszakkal

A drogfüggőség okaival is foglalkoznia kell a belga társadalomnak

Belgiumnak le kell számolnia az egyre növekvő, a kábítószer-kereskedelemhez köthető erőszakkal, mert ennek súlyos következményei vannak polgárainkra és a társadalom egészére nézve - emelte ki a brüsszeli királyi palotában tartott hagyományos újévnyitó beszédében kedden Fülöp belga király.

Belgiumnak le kell számolnia a kábítószer-kereskedelemhez kötődő erőszakkal
Belgiumnak le kell számolnia a kábítószer-kereskedelemhez kötődő erőszakkal
Fotó: AFP

Hangsúlyozta, hogy a drogfüggőség okaival is foglalkoznia kell a belga társadalomnak, többet kell befektetni a megelőzésbe, és meg kell védeni a fiatalokat a kábítószer „hamis ígéreteitől”.

A király méltatta a belga igazságszolgáltatás korrupció elleni küzdelmét is.

„Hazánk élen jár a korrupció elleni küzdelemben. A korrupciónak nincs helye a társadalmunkban. Az ilyen fajta bűncselekményekkel szembeni fellépéstől és a büntetlenség elleni küzdelemtől függ demokratikus intézményeink fennmaradása. Ez különböztet meg minket az autokráciáktól” – hangoztatta.

Kitért arra is, hogy a belgiumi munkaerőhiány leküzdése „óriási kihívás” az országnak, ezt orvosolni leginkább „a fiatalok és a bevándorlók” munkába állításával lehetséges.

Annak kapcsán, hogy Belgium támogatja Ukrajnát az orosz megszállókkal szemben, a király hangsúlyozta, hogy „a jogot és az igazságszolgáltatást nemzetközi szinten is tiszteletben kell tartani”

„A világban fennáll a tekintélyelvű rendszerek újjáéledésének veszélye. Annál fontosabb, hogy Belgiumban és egész Európában olyan társadalmat tartsunk fenn, amelyben a jog és az igazságosság érvényesül. Ellenkező esetben értelmetlen lenne a harcunk” – hívta fel a figyelmet Fülöp belga király.

Alexander De Croo belga szövetségi miniszterelnök ugyanabból az alkalomból tartott beszédében többek között azt hangsúlyozta, hogy a kábítószer-kereskedelem felszámolásához nemcsak a flamand és a vallon régió közötti, de határokon átnyúló együttműködésre is szükség van.

„Az együttműködés kiemelkedően fontos érték napjainkban. Egyes országok falakat húznak fel, az elszigetelődést, és a társadalom megosztását választják. Más országok felismerik, hogy a mai világban azok a legsikeresebbek, akik együttműködnek” – emelte ki. Belgium „határozottan ezt a nyitottságot és együttműködést vallja” – tette hozzá.
 

Kapcsolódó írásaink