Külföld

Ferenc pápa megkezdte tavalyról az idei évre halasztott látogatását a Kongói DK-ban

Szerdai programja keretében misét tart, és az ország keleti végeit sújtó erőszak áldozataival találkozik

Ferenc pápa megérkezett kedden a Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosába, Kinshasába, és ezzel megkezdte tavalyról idénre halasztott hatnapos afrikai útját.

Ferenc pápa megkezdte tavalyról az idei évre halasztott látogatását a Kongói DK-ban
Ferenc pápa megkezdte tavalyról az idei évre halasztott látogatását a Kongói DK-ban
Fotó: Vatikan News

„Egy évet vártam erre az útra” – jelentette ki a katolikus egyházfő még repülőútja közben újságíróknak nyilatkozva. Ezzel arra utalt, hogy a látogatást eredetileg 2022 nyarára tervezte, de térdproblémái miatt kénytelen volt elhalasztani. A 86 éves Ferenc most is nagyrészt kerekesszékben fog tudni közlekedni végig az úton.

Az egyházfő péntekig marad a Kongói Demokratikus Köztársaságban, aztán továbbutazik Dél-Szudánba, majd vasárnap tér vissza a Vatikánba. Dél-Szudánban az anglikán egyházat vezető Justin Welby canterbury-i érsek, valamint Iain Greenshields, a skót egyház közgyűlésének úgynevezett moderátora is csatlakozik hozzá. A vallási vezetők emiatt a „béke ökumenikus zarándoklatának” nevezik látogatásukat.

Ferenc pápát hivatalos ceremónia keretében a kongói elnöki palotában fogadja Felix Tshisekedi államfő. Később beszédet mond köztisztségviselők, diplomaták és a civil társadalom helyi képviselői előtt.

Szerdai programja keretében misét tart, és az ország keleti végeit sújtó erőszak áldozataival találkozik.

Látogatásával mindenekelőtt a remény és a béke üzenetét szeretné elvinni a szegénység, a konfliktusok és természeti csapások sújtotta országok lakóinak. A rossz közbiztonsági helyzet miatt azonban nem fogja tudni elhagyni a főváros, Kinshasa területét. „Eredetileg Gomába is el akartam menni, de a harcok miatt nem mehetek” – nehezményezte. Az ország keleti felén található Goma térségében az utóbbi időben ugyanis több véres támadást is elkövettek lázadó milíciák.

Amikor különgépe átrepült a Szahara felett, Ferenc imádkozott azokért, akik „a jobb élet és szabadság reményében vesztükre át akartak kelni a sivatagon”. Megemlékezett azokról is, akik eljutottak a Földközi-tengerig, „de aztán valamelyik táborba kerültek, és szenvednek”. Ismét kifogásolta, hogy az észak-afrikai országokban, különösen Líbiában a migránsokat börtöntáborszerű létesítményekben fogva tartják.

II. János Pál személyében legutóbb 1985-ben látogatott el pápa a 90 millió lakosú Kongói Demokratikus Köztársaságba, amelynek lakossága nagyjából fele részben római katolikus.

Kapcsolódó írásaink