Külföld

Az EJEB kártérítésre kötelezte Oroszországot Greenpeace-aktivisták bántalmazása kapcsán

A bírósági ítélet kötelezi Moszkvát, hogy erkölcsi kártérítésként 4 ezer euró fizessen fejenként az aktivistáknak

Elítélte Oroszországot a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága Greenpeace-aktivisták 2016-os megtámadása és az ügy hiányos felderítése miatt.

Az EJEB kártérítésre kötelezte Oroszországot Greenpeace-aktivisták bántalmazása kapcsán
Greenpeace
Fotó: Facebook

A keddi bírósági ítélet kötelezi Moszkvát, hogy erkölcsi kártérítésként 4 ezer euró fizessen fejenként az aktivistáknak, mert - az indoklás szerint - az orosz hatóságok csak tessék-lássék vizsgálódtak; az ügy alapos kivizsgálására pedig csak 4 év elteltével került sor, ám „akkor sem történtek érdemi lépések a tettesek azonosítására”.

A bíróság kifogásolta azt is, hogy a nyomozás során „nem vették figyelembe a gyűlöletet, mint indítékot, pedig meglehet, hogy éppen ez motiválta a támadást”.

Az eset még 2016-ban történt az Dél-Oroszországban található Krasznodar közelében, ahol a Greenpeace orosz szervezetének 9 aktivistája vett részt egy erdőtűz oltásában. Az aktivisták a nap végén nem tudtak belépni abba a kempingbe amelyben a szállásuk volt, mert – mint a bíróság közli – „kozák ötözetet viselő félkatonai személyek torlaszolták el a bejáratot, és távozásra szólították fel a Greenpeace-aktivistákat, amerikai ügynöknek nevezve őket”.

Az incidens az ezt követő éjszaka azzal folytatódott, hogy „hat, maszkot és gumibotot viselő valamint lőfegyverrel, késekkel és paprikasprayvel felszerelt férfi bántalmazta és inzultálta őket. A sértett aktivisták az incidens után orvost hívtak, aki megállapította, hogy több sérülésük is keletkezett” – áll a bíróság közleményében.

Az ítélet végrehajtása ugyanakkor bizonytalan, mert Oroszország 2022. március 15-én teátrális körülmények között távozott az Európa Tanács (ET) üléséről, kijelentve, hogy attól a naptól kezdve nem veszi figyelembe a testület letartóztatási parancsait. Az orosz parlament tavaly júniusban törvényt fogadott el arról, hogy a kormány figyelmen kívül hagyhatja a bíróság határozatait.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága mindazonáltal keddi állásfoglalásában arra emlékeztetett, hogy értelmezése szerint a határozatai 2022. szeptember 16-ig voltak kötelező érvényűek Moszkva számára.

Kapcsolódó írásaink