Külföld

Tovább zsarolja Szerbiát az EU

Ha Szerbia elfogadja a koszovói kérdés megoldására vonatkozó európai tervet, 2030-ban beléphet az Európai Unióba. Ha nem, akár az IMF-hitelt is elbukhatja, sőt, befektetések sem érkeznek az országba – ezt kínálja legújabb tervében az EU.

Tovább zsarolja Szerbiát az EU
Szerb zászló a koszovói határt biztosító KFOR-katonák előtt (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Sasa Djordjevic

Nem sokat kerteltek a Belgrádban tárgyaló EU-diplomaták Aleksandar Vučić szerb elnökkel – írta meg hétfőn a Szabad Magyar Szó. Mint olvasható, ha elfogadják a koszovói kérdés megoldására vonatkozó európai tervet, 2030-ban beléphetnek az Európai Unióba.

Ha Belgrád beleegyezik a tervbe, az európai perspektíva mellett adományok és kedvező kölcsönök révén gazdasági segélyeket, valamint energetikai beruházásokat is kaphatna, amelyek megszabadítják déli szomszédunkat az Oroszországtól való energiafüggéstől.

Ám ha Belgrád elutasítja a Koszovóra vonatkozó tervet, és nem bizonyul konstruktívnak a Pristinával folytatott párbeszédben, akkor az EU-s és amerikai befektetések felfüggesztésére és visszavonására kerül sor. Egyes cégek már így is leállították a szerbiai beruházási terveiket olyan kül- és biztonságpolitikai okokra hivatkozva, amelyek – úgymond – fokozott kockázatot jelentenek nekik.

További zsarolási elem volt a tárgyalásokon, hogy közölték, egy kedvezőtlen felelet esetén Szerbiának a vízumrendszer visszatérésével is számolnia kell, de kútba eshet a Nemzetközi Valutaalappal kötött, 2,4 milliárd eurós megállapodás is, amelynek megszűnése meglehetősen nehéz helyzetbe hozná Belgrádot.

Kapcsolódó írásaink