Külföld

Súlyos gondot jelentenek az áramszünetek Ukrajnában

Csak minden huszonötödik ukrán gondolja úgy, hogy az elmúlt hónapok áramszünetei nem befolyásolták az életét. A felmérést megelőző három hónapban a válaszadók hetvenhárom százaléka tapasztalta a szolgáltatás hiányát otthonában, általában naponta többször is.

Súlyos gondot jelentenek az áramszünetek Ukrajnában
Az áramszünet miatt sötétségbe borult lakás Kijevben
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Mustafa Ciftci

Mindössze az ukrán lakosság négy százaléka érzi úgy, hogy a mindennapos áramszünetek nem befolyásolják az életét – írta meg a Kárpátalja.ma a Razumkov Központ szociológiai vizsgálata nyomán. Mint a portálon olvasható, a felmérést 2022. december 21. és 2023. január 3. között végezték Vinnicja, Voliny, Dnyipropetrovszk, Kárpátalja, Zaporizzsja, Ivano-Frankivszk, Kijev, Kirovohrad, Lviv, Mikolajiv, Odessza, Poltava, Rivne, Szumi, Ternopil, Harkiv, Hmelnickij, Cserkasszi, Csernyihiv, Csernyivci, Zsitomir megyékben és Kijevben.

A válaszadók tizenkilenc százaléka szerint a jelenség „nagyon”, míg huszonnégy százaléka szerint „elég erős hatással” bír a mindennapjaira. Mérsékelt hatást a felmértek harmincöt, enyhét nyolc, míg semmilyent négy százalékuk jelzett.

A vizsgálatot megelőző három hónapban a válaszadók hetvenhárom százaléka tapasztalt áramkimaradást otthonában – tizennégy naponta és hét százalék hetente többször. A lakosságnak mindössze egy százalékát nem érintette a szolgáltatás hiánya.

A szociológusok megjegyzik, hogy leggyakrabban a nagyobb, százezres vagy ezt meghaladó lélekszámú településen élők számolnak be az áramszünetek mindennapi életükre gyakorolt, jelentős hatásáról. 

Kapcsolódó írásaink