Külföld

Észak-Korea feloldja a fővárosban elrendelt ötnapos zárlatot

Kim Dzsongun már tavaly nyáron győzelmet hirdetett a koronavírus felett​​​​​​​

Mindez egy olyan, külföldi diplomatáknak szóló közleményből derült ki, amely az észak-koreai külügyminisztériumtól származott – írja a liner.hu. 

Észak-Korea feloldja a fővárosban elrendelt ötnapos zárlatot
Észak-Korea feloldja a fővárosban elrendelt ötnapos zárlatot
Fotó: KIM WON JIN / AFP

Phenjan oroszországi nagykövetsége nemrégiben arról számolt be, hogy az ország enyhítette a fővárosban elrendelt járványügyi ellenőrzéseket, valamint feloldotta az ötnapos zárlatot is, amelyre a „légúti megbetegedések növekvő száma” miatt volt szükség.

Észak-Korea azonban a karantént és a covid újbóli megjelenését sem ismerte el hivatalosan, hiszen az ország vezetője, Kim Dzsongun tavaly nyáron győzelmet hirdetett a koronavírus felett, miközben azt állította, hogy Dél-Korea felelős a megbetegedésekért.

Elmondása szerint a vírus akkor terjedt el, amikor a dél-koreai ellenzéki csoportok hőlégballonokkal juttattak röplapokat az országba, ám ezt a megállapítást Szöul tudománytalannak és nevetségesnek titulálta – derül ki az NBC News beszámolójából.

Hétfőn pedig a nagykövetség egy olyan, külföldi diplomatáknak szóló közleményt osztott meg, amely az észak-koreai külügyminisztériumtól származott, s az állt benne, hogy a múlt hét közepén elrendelt „különleges járványellenes időszakot” a mai naptól feloldják Phenjanban.

Az NK News korábbi beszámolója alapján az intézkedés célja az volt, hogy a helybeliek szerdától vasárnapig maradjanak otthon, és naponta többször mérjék meg a lázukat, de azt nem osztották meg, hogy ennek van-e köze a covidhoz, illetve más városokban is lesz-e zárlat.

Kapcsolódó írásaink