Külföld

Kína szerint az USA idézte elő az ukrajnai válságot

Szerintük azzal, hogy Washington nehézfegyverekkel látja el Kijevet, csak súlyosbítja és hosszabbítja a konfliktust

A kínai külügyi szóvivő szerint az Egyesült Államok idézte elő az ukrajnai válságot, és jelenleg is „a legjelentősebb olyan tényező, amely szítja a konfliktust”.

Kína szerint az USA idézte elő az ukrajnai válságot
Mao Ning: az Egyesült Államok idézte elő az ukrajnai válságot
Fotó: ICHIRO OHARA / YOMIURI / THE YOMIURI SHIMBUN VIA AFP

Mao Ning hétfői pekingi sajtótájékoztatóján közölte: azzal, hogy Washington nehézfegyverekkel látja el Ukrajnát, csak súlyosbítja és hosszabbítja a konfliktust.

A szóvivő kérdésre reagálva fogalmazta meg ezeket a vádakat. A kérdés azzal kapcsolatban hangzott el, hogy amerikai vádak szerint kínai vállalatok valószínűleg inkább az orosz felet támogatják az ukrajnai háborúban. Mao Ning leszögezte, hogy alaptalan gyanúsításról és zsarolásról van szó, és Kína nem fogja tétlenül nézni, hogy az Egyesült Államok megsértse a kínai cégek jogait és érdekeit.

„Ha az Egyesült Államok valóban rövid időn belül véget akar vetni az ukrajnai harcoknak, és aggódik az ukrán emberek életéért, akkor fel kellene hagynia a fegyverszállításokkal, és le kell mondania azokról az előnyökről, amelyekre a háborúnak köszönhetően tesz szert” – fogalmazott a kínai szóvivő.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter vasárnap kezd kétnapos látogatást Pekingben.
 

Kapcsolódó írásaink