Külföld

Bocsánatot kér a Rio Tinto a szállítás közben elhagyott, radioaktív kapszula miatt

A cézium–137-es izotóp az egyik legveszélyesebb radioaktív anyag

Bocsánatot kért hétfőn a Rio Tinto brit–ausztrál bányavállalat, amiért szállítás közben elveszített egy rendkívül sugárzó, radioaktív anyagot tartalmazó kapszulát, amely után zajlik a kutatás Nyugat-Ausztráliában.

Bocsánatot kér a Rio Tinto a szállítás közben elhagyott, radioaktív kapszula miatt
Bocsánatot kér a Rio Tinto a szállítás közben elhagyott, radioaktív kapszula miatt
Fotó: Dw.com

Az apró, csupán nyolc milliméter átmérőjű és hat milliméter magas, ám az emberi szervezetre roppant veszélyes cézium–137 izotópot tároló eszköz egy nagyobb berendezés alkatrésze, és feltehetően szállítás közben, még január 10. és január 16. között veszett nyoma a Rio Tinto sivatagi telephelyét és Perth városát összekötő, 1400 kilométeres úton.

A cég csak január 25-én értesítette Nyugat-Ausztrália állam katasztrófavédelmi hatóságát, amely két nappal később, múlt pénteken jelentette be a kapszula eltűnését.

Noha a hatóságok és a mentőegységek megkezdték az érintett útvonal átfésülését, a radioaktív eszköz felkutatására alkalmas felszerelés hiányában a szövetségi kormánytól és más ausztrál államoktól is segítséget kértek. Egyúttal arra figyelmeztették a lakosságot, hogy az eszköz az arra közlekedő járművek gumiabroncsaiban is megtapadhatott.

Simon Trott, az angol–ausztrál multinacionális bányavállalat vezérigazgatója nyilvánosan bocsánatot kért a radioaktív kapszula „közriadalmat kiváltó elvesztése miatt”, amely körülményeinek tisztázására belső vizsgálatot is elrendelt az illetékes hatóságokkal együttműködve. Hozzáfűzte: a készülék szállításával megbízott vállalkozó rendelkezik a szükséges képesítéssel.

A cézium–137-es izotóp az egyik legveszélyesebb radioaktív anyag. Az Ausztráliában eltűnt, általában sugárzásmérők kalibrálásához használt kerámiakapszula veszélyes mennyiségű, óránként 10 röntgengépsugárzásnak megfelelő radioaktív sugárzást bocsát ki magából. A cézium–137 súlyosan rákkeltő, életveszélyes izotóp.

Kapcsolódó írásaink