Külföld

Többen meghaltak az új-zélandi ítéletidőben

Legalább négy halálos áldozatot követelt az Új-Zéland legnagyobb városát, Aucklandet sújtó ítéletidő a hétvégén – közölte vasárnap a New Zealand Herald című helyi lap.

Többen meghaltak az új-zélandi ítéletidőben
Kumeu és Albany elővárosokra csapott le nagy erővel az ítéletidő
Fotó: AP Photo

Pénteken rendkívüli állapotot hirdettek ki az 1,6 milliós nagyvárosban, ahol a helyi nyári időszakban szokatlannak számító felhőszakadás okozta áradások miatt sokakat ki kellett költöztetni otthonából, és a város repülőterét is le kellett zárni. A rendkívüli eső a hétvégén is folytatódott, s a városvezetés szerint egészen hétfő reggelig sok csapadékra lehet még számítani.

Új-Zéland legnagyobb légikikötője, az aucklandi nemzetközi repülőtér vasárnap részben víz alatt állt, időközben azért már tudott fogadni járatokat, és fel is szállhattak repülőgépek. A felvételeken részben elárasztott várótermeket lehetett látni.

Az országos kutatóintézet (NIWA) szerint péntekre virradóra a város egyes térségeiben 15 óra alatt a nyári csapadékmennyiség mintegy 80 százaléka esett. Mindenekelőtt Kumeu és Albany elővárosokra csapott le nagy erővel az ítéletidő.

A tűzoltóság kajakokat és jetskiket vetett be, hogy a házaikban ragadt embereket kimenthesse. Videófelvételeken az áradásban sodródó autókat lehetett látni.

Kapcsolódó írásaink