Külföld

Több magyarórát remélnek Bécsben

A következő tanévtől elindul az anyanyelvi magyar képzés a bécsi, Klostergasse-i gimnáziumban. A hosszútávú cél az, hogy a most ajánlott heti két, délutáni óra helyett, legalább három tárgyat tanulhassanak majd a diákok a saját nyelvükön.

Több magyarórát remélnek Bécsben
Több lehetőség lesz az anyanyelvi oktatásra (Képünk illusztráció.)
Fotó: AFP/Joe Kalmar

Sok éves munka áll amögött, hogy a bécsi XVIII. kerületben működő „Bundesgymnasium 18 Klostergasse“ a magyar népcsoport kérésére meghirdette a lehetőséget arra, hogy ez év szeptemberétől délutánonként heti két órában tanulhatnak majd magyarul a diákok - hangzott el az Osztrák Közszolgálati Rádió (ORF) pénteki adásában. Mint a műsorból egyebek mellett kiderült, a fiatalok a nyolcadik év végén érettségi tárgyként is választhatják majd a nyelvünket.

Ezzel az eredménnyel azonban Hollós József pedagógus, a Magyar Népcsoporttanács korábbi (2018-2022) elnöke nem elégedett. Az ORF megkeresésére kifejtette, az Oktatási Minisztérium helyett a Bécs Város Oktatási Igazgatóságának (Bildungsdirektion für Wien) a kezében van a középiskolai kisebbségi képzés sorsa, s velük egyelőre „csak” ennyiről sikerült megállapodni.

Az anyanyelvi oktatás a gimnáziumban egyelőre nem lesz ugyanazon a szinten, mint amit máshol megszokhattak a diákok, de heti pár órára ígéretet kaptak, illetve arra is, hogy idővel magyar nyelvű érettségit is tehetnek a gyerekek. Hollós József hangsúlyozta, végső soron azt szeretnék elérni, hogy a némettel paralel folyjon a magyar oktatása, és a nyelvtanon és az irodalmon túl belépjen majd a sorba a történelem és a zene is.

E három tárgy már biztosíthatná, hogy a fiatalok megtartsák identitásukat – fogalmazott Hollós József.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom