Külföld

Németországban mindenről is az oroszok tehetnek – INTERJÚ

A német képviselő szerint komoly gondokkal küzd az EU első számú gazdasága, már a koronavírus-járvány előtt százezerszámra vándoroltak ki a fiatal diplomások

Az európai versenyképesség motorját jelentő Németországot is súlyosan érintik a háborús szankciók és az elhibázott társadalmi, gazdaságpolitikai döntések Gerold Otten szerint. A Bundestag AfD-s képviselője lapunknak adott interjújában hangsúlyozta: a bajok nem ma kezdődtek, de a koronavírus-járvány és az ukrán válság félrekezelése látványosabbá tette azokat.

Németországban mindenről is az oroszok tehetnek – INTERJÚ
Gerold Otten, az AfD képviselője
Fotó: Facebook

Kétségtelen, az NSZK-ban fennállása óta soha nem volt olyan magas az infláció, mint 2022-ben. A pénzromlás két év leforgása alatt 0,5-ről 7,9 százalékra ugrott, s mindeközben a 2020-as koronakrízis után tavalyelőtt magára találó gazdaság növekedése is megtorpant: 2,6 százalékról 1,9 százalékra esett vissza.

Otten úgy véli, az Európai Központi Bank (EKB) felelőtlen monetáris politikája mellett a német gazdaság erőltetett és ideológiavezérelt „kizöldítése”, valamint a migráció egyaránt felelős a helyzetért. „Ezek együtt egy olyan örvénybe taszítottak bennünket, amelynek még senki sem látja az alját” – fogalmazott a politikus.

Ami a bevándorlást illeti, a tavalyi e tekintetben is rekordév volt. 1950 óta soha ennyien nem kerestek új hazát Németországban, viszont az is figyelemre méltó, hogy a születések száma 2021-ről 2022-re hét százalékkal csökkent, a halálozásoké pedig négy százalékkal nőtt a Szövetségi Statisztikai Hivatal (BSA) jelentése szerint. Érdemes ehhez még egy adatot felidézni: a koronavírus-járványt megelőző évtizedben körülbelül egymillió német fiatal vándorolt ki, döntően Svájcba és az Egyesült Államokba. A BSA felméréséből az derült ki, hogy túlnyomó többségük (70 százalék) felsőfokú végzettséggel rendelkezik, elsődleges okként pedig jellemzően az életkörülményeket és a pozitív kilátások hiányát jelölték meg.

Erre Gerold Otten is utalt, amikor arról beszélt, Németországot lényegében kihasználja az Egyesült Államok, amely az anyagi erejére támaszkodva a német cégeket, valamint a szellemi és a gazdasági elitet a tengerentúlra csábítja.

„Számos vállalkozás és a józanul gondolkozó ember kivándorol, ami nemcsak ránk, hanem az egész EU-ra nézve beláthatatlan következményekkel jár” – jegyezte meg, hozzátéve: eközben a nyitott határokon át százezrével áramolnak be olyanok, akiknek valójában semmi keresnivalójuk Németországban, és akiket az adófizetőknek kell eltartaniuk, mivel bármit ígért is a kormány, a migránsok többsége nem dolgozik, nem enyhíti a munkaerőhiányt.

„A koalíció politikusainak álláspontja kizárja azt, hogy a jövőben bármit is akarjanak, akarhassanak Oroszországtól – mondta a képviselő a zöld–liberális–szocdem kormány külpolitikájára utalva, ami szintén nem kedvez a német érdekeknek. – Nézzük a szikár tényeket, mivel járt mindez – folytatta: – az orosz export a felére csökkent. Az orosz nyersanyagokat pedig olyan diktatúrákból igyekszünk pótolni, mint Katar vagy Azerbajdzsán, és persze az USA-ból, a nagy testvértől, aki túlárazva ad el nekünk mindent.”

Otten kiemelte, rossz viccnek tartja azokat a felvetéseket, hogy a háborús szankciók majd új lökést adnak a gazdaság és az energetikai szektor környezettudatos átalakításának. „Az alternatív források drágábbak és megbízhatatlanok, az áramszolgáltatásban például nagy kilengések vannak. Az ellátás egyre inkább kínálat- és nem keresletorientált”, ami ellentétes a piaci igényekkel – fejtette ki.

Ennek már most látható és sokak számára húsba vágó következményei vannak. „Az elmúlt hónapok áremelkedései mindenki számára észrevehetők; a német cégek (a pékektől az acélgyártókig) szenvednek a nyersanyagáraktól, és a többletköltségeiket tovább kell hárítaniuk a vásárlókra ahhoz, hogy a vállalkozásaik életképesek maradjanak. A költségnövekedés hatásait a kormány eddig különféle támogatásokkal igyekezett mérsékelni, ez viszont soha nem látott mértékű hitelfelvételhez vezetett” – magyarázta a politikus.

Otten hozzátette: ez egy ördögi kör, az infláció fizetésképtelenséghez, a munkanélküliség növekedéséhez és ezzel együtt a szociális kiadások növekedéséhez vezet, ami végső soron a cégek és az állampolgárok adóterheit és az állam új adósságvállalásait növeli, emiatt viszont már most érezhetően emelkedik az államadósság kamatterhe, így tovább pörög az infláció, és kezdődik minden elölről.

„A lényeg, hogy nem az EKB vagy a kormány felelős az inflációért vagy a pánikszerű és elkapkodott koronaellenes intézkedésekért, hanem kizárólag Oroszország Ukrajna elleni háborúja. Tehát a hatalmon lévőknek van mentségük az idióta és ideologikus politikájukra” – ironizált az AfD politikusa.

Kapcsolódó írásaink

Németország nem készült fel erre a válságra

ĀLapunk interjút készített a Bundestag védelmi bizottságának tagjával, a Luftwaffe nyugalmazott ezredesével, aki szerint a német hadsereg irányításában elsőbbséget élvez a politikai ideológia a szakmai érvekkel szemben