Külföld

Megkezdődött a cseh elnökválasztás második fordulója

Megkezdődött pénteken délután a cseh elnökválasztás második fordulója, amelyben eldől, hogy Petr Pavel nyugalmazott tábornok, vagy Andrej Babis volt kormányfő lesz az utódja Milos Zemannak, akinek második – egyben utolsó – mandátuma március elején lejár.

Megkezdődött a cseh elnökválasztás második fordulója
A két vetélytárs közti különbség minimális volt legutóbb, Babis 35,02 százalékot, Pavel 35,38 százalékot kapott
Fotó: AFP/Michal Cizek

A két jelölt közül az győz, aki megszerzi a leadott szavazatok egyszerű többségét.

Petr Pavel a két hete lezajlott első fordulóban 35,4 százalékot, míg Andrej Babis 34,99 százalékot kapott.

A választási helyiségek pénteken délután kettőtől tízig, szombaton pedig reggel nyolctól délután két óráig lesznek nyitva. A voksolás eredményét a cseh statisztikai hivatal a szombati késő délutáni órákra ígérte.

A bejegyzett szavazók száma meghaladja a nyolcmilliót. A két hete lezajlott első fordulóban a választási részvétel 68 százalékos volt, a sajtó szerint most ennél is nagyobb érdeklődésre lehet számítani.

Csehországban 2013-ban vezették be a közvetlen államfőválasztást, korábban ez a jog a parlament két kamaráját illette, amelyek együttes ülésen döntöttek a köztársasági elnök személyéről. Miután a kilencvenes évek második felétől a parlamenti elnökválasztásokat rendre botrányok kísérték, módosították a hatályos alkotmányos előírást, és bevezették a közvetlen elnökválasztást.

Kapcsolódó írásaink

Petr Pavel lehet az új államfő

ĀVasárnap mindkét államfőjelölt, illetve Milos Zeman jelenlegi elnök is részt vett a prágai Szent Vitus-székesegyházban a Csehországért megtartott misén