Külföld

Iskolai helyzetkép Háromszékről

Óvodába szinte ugyanannyian indulnak Háromszéken ősztől, mint a jelenlegi tanév elején. Ugyanakkor több mint százzal apadhat az előkészítő osztályt kezdő diákok száma.

Iskolai helyzetkép Háromszékről
Csaknem félezer hellyel többet kínálnak a jövő tanévre a térségben (Képünk illusztráció)
Fotó: MH

Érdekes összeállítást közölt saját térségének bölcsődei, óvodai és iskolai viszonyairól a Háromszék. Mint a portál cikkében olvasható, a megyei tanfelügyelőség kérésükre közölte a legfontosabb sarokszámokat. Eszerint a jelenlegi 32 928 bölcsődést, óvodást és iskolást összesítő létszámhoz képest a jövőben ötszáznéggyel több helyet kínálnak a tanintézményekben, ami elsősorban a szakiskolába és a technikumba jelentkezőket érinti.

A technikumok öt osztállyal többet igényeltek, beleértve a kézdivásárhelyi magán asszisztensképzőt is, így a szakiskolai kilencedikes osztályokban mintegy háromszázzal több „székre” tudnak ülni a fiatalok a jelenleginél. A szaklíceumi kilencedikes osztályokkal együtt az arány eléri 56,41 százalékot, az elméleti és vokacionális (a művészeti, pedagógiai, teológiai, sport és testnevelés, valamint a katonai) osztályoké ezzel szemben 43,59 százalék.

Magyar előkészítő osztályt ezerháromszázhatvanan fognak kezdeni, százzal kevesebb diákra számítanak, amit a jelenlegi nagycsoportos óvodások életkora miatt. A magyar tannyelvű ötödik osztályban ellenben százhuszonkettővel több diák indul a jelenlegi negyedikesek mennyiségének függvényében.

A középiskolát ezeregyszázhuszonhatan kezdik, közülük hétszázhetvenhatan magyar tannyelven. Utóbbi ötvenhattal kevesebb, mint a jelenlegi kilencedikesek mutatója. A szakiskolában kétszáznéggyel több helyet kértek az iskolák a magyar vonalon, ami huszonnégy osztályt jelent ötszázhetvenhat nebulóval. A háromszéki bölcsődékben mintegy hatszáz gyermeket tudnak fogadni, az óvodai kiscsoportokban ősztől 2024 kicsire számítanak, ami harmincöttel több, mint a jelenlegi.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom