Külföld

Az ENSZ-főtitkár szerint a közösségi oldalak és hirdetőik bűnrészesek a gyűlöletkeltésben

António Guterres ENSZ-főtitkár pénteken azzal vádolta meg a közösségi médiaplatformokat és azokat, akik rajtuk hirdetnek, hogy bűnrészesek az olyan szélsőségek erősítésében, mint az antiszemitizmus, a rasszizmus, a muszlimellenesség, az idegengyűlölet, a homofóbia és a nőgyűlölet.

Az ENSZ-főtitkár szerint a közösségi oldalak és hirdetőik bűnrészesek a gyűlöletkeltésben
António Guterres ENSZ-főtitkár szerint a közösségi oldalaknak részt kell válni a gyűlölethullám megállításában
Fotó: AFP/NurPhoto/John Lamparski

Guterres szerint a közösségi platformok olyan algoritmusokat használnak amelyek „felerősítik a gyűlöletet”, hogy ezáltal minél több ideig fenntartsák a felhasználók figyelmét ezáltal pedig azok is bűnrészesek a gyűlöletkeltésben, akik ezeken a platformokon hirdetnek.

„Ezek a profitorientált katalizátorok, amelyek a szélsőségességet a peremről a középpontba helyezik” – mondta Guterres a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából tartott beszédében. Továbbá felszólította a közösségi médiumokat, hogy a kormányokkal együttműködve „állítsák le a gyűlöletet”.

„Tudjuk, hogy a gyűlöletbeszéd milyen könnyen alakul át gyűlölet-bűncselekménnyé, hogy a szóbeli agresszió hogyan szül fizikai erőszakot, hogyan ássák alá a sokszínűséget, valamint az értékeket és az elveket, amelyek összekötnek bennünket” – fogalmazott a portugál politikus.

Kapcsolódó írásaink