Külföld

Putyin egykori szövegírója szerint puccs készül Moszkvában

Abbász Galljamov úgy véli, az orosz elnök lassan elveszíti a támogatását a nép és a hadsereg körében is

A Kreml egykori munkatársa arra figyelmeztet, hogy miközben Moszkva vakon folytatja véres hódítását Ukrajnában, az otthoni helyzet csendben katonai puccs felé halad.

Putyin egykori szövegírója szerint puccs készül Moszkvában
Vlagyimir Putyin orosz elnök
Fotó: AFP/Alexei Druzhinin

Abbász Galljamov, Vlagyimir Putyin egykori beszédírója szerint a feltételek már adottak a lázadáshoz – közölte a The Daily Beast a Mozsem Objasznyit című orosz ellenzéki lapban megjelent véleménycikkre hivatkozva. „Minél tovább tart a háború, annál világosabbá válik annak értelmetlensége” – írja Galljamov.

Az orosz közvélemény nagyjából kezdi felismerni, hogy a Kreml álma, a kijevi „rezsim” megdöntése nem valósul meg – jegyzi meg, és úgy véli az új „orosz” területek sovány vigaszt jelentenek, senkit sem sikerült igazán megnyerni velük.

Érvelése szerint a hadseregben is nő a viszály. Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport főnöke teljesen hiteltelenné tette a rezsimet azok szemében, akik hivatalos szolgálatban állnak, és egyre erősebb a harag a kormánnyal szemben, amely lehetővé teszi, hogy bűnözőket toborozzanak.

Putyin ravasz, „macsó” imázsa is szétesett – írja Galljamov: „Ahogy az országban és a hadseregben felhalmozódnak a problémák, amelyeket a hatóságok képtelenek megoldani, Putyin az emberek szemében egyre szilárdabban átalakul nagyszerű stratégából hétköznapi, másodosztályú diktátorrá."

Kapcsolódó írásaink