Külföld

Brüsszel szerint az afgán nők és lányok üldöztetésük miatt jogosultak a menekültstátuszra

A tálibok szigorúan korlátozzák a hozzáférésüket a munkához és az oktatáshoz, akadályozzák szabad mozgásukat és véleménynyilvánítási jogukat

Az afgán nők és lányok a tálibok által bevezetett korlátozások miatt üldöztetés kockázatának vannak kitéve, ezért általában véve jogosultak a európai menekültstátuszra – olvasható az Európai Unió Menekültügyi Ügynöksége (EUAA) csütörtökön közzétett értékelésében.

Brüsszel szerint az afgán nők és lányok üldöztetésük miatt jogosultak a menekültstátuszra
Az afgán nők és lányok üldöztetésük miatt jogosultak a menekültstátuszra
Fotó: AFP/Anadolu Agency/Bilal Guler

Az elemzés, amely az EU-tagországok együttműködésével készült, megállapítja, hogy a tálibok szigorúan korlátozzák a nők hozzáférését a munkához és az oktatáshoz, akadályozzák szabad mozgásukat és véleménynyilvánítási jogukat.

Az uniós tagállamoknak figyelembe kell venniük az EUAA jelentését a menedékkérelmek elbírálásakor, ugyanakkor a döntést egyénileg és eseti alapon hozzák meg az illetékes hatóságok.

Afganisztánban 2021 augusztusában, az amerikai csapatok kivonulása után vették át ismét a hatalmat a tálibok. Az általános emberi jogokat fokozatosan korlátozzák, így a lányok ma már csak a hatodik osztályig járhatnak iskolába.

Az EUAA szerint továbbra is Afganisztánból érkezik a legtöbb menedékkérő az EU-ba: csak tavaly novemberben mintegy 12 ezer afgán állampolgár nyújtott be igényt menekültstátuszra.

Kapcsolódó írásaink