Külföld

Az ENSZ követeli: az afganisztáni tálibok vonják vissza a civil szervezeteknél dolgozó nőkre vonatkozó tilalmat

Az afgán minisztérium a tilalmat arra hivatkozva rendelte el, hogy úgymond „komoly panaszok” merültek fel az érintett női dolgozók öltözködése kapcsán

A civil szervezeteknél dolgozó nőkre vonatkozó tilalom visszavonását sürgette a tálib adminisztráció gazdasági miniszterével tartott megbeszélése során az ENSZ afganisztáni missziójának megbízott vezetője – áll egy hétfői közleményben.

Az ENSZ követeli: az afganisztáni tálibok vonják vissza a civil szervezeteknél dolgozó nőkre vonatkozó tilalmat
Afgán diáklányok reagálnak a nők egyetemekről való kitiltására az afganisztáni Kabulban 2022. december 21-én
Fotó: AFP/Anadolu Agency/Bilal Guler

"Afgánok millióinak van szüksége humanitárius segítségre, és az akadályok felszámolása létfontosságú" - áll abban a közleményben, amelyet az ENSZ afganisztáni segélymissziója (UNAMA) adott ki azután, hogy Ramiz Alakbarov, az UNAMA ügyvivő vezetője és humanitárius koordinátora tárgyalt Mohammad Hanif megbízott gazdasági miniszterrel.

A tárgyalások után Mohammad Hanif közölte, hogy a tilalom nem vonatkozik az ENSZ női alkalmazottaira, a civil szervezetek külföldi alkalmazottaira és az egészségügyben dolgozó nőkre - jelentette a dpa német hírügynökség, amelynek a rendelkezésére bocsátották a tárgyalások jegyzőkönyvét.

Hanif minisztériuma szombaton rendelte el, hogy nem dolgozhatnak nők a helyi és külföldi civil szervezeteknél. Az intézkedés ugyan nem vonatkozik az ENSZ-re, de számos programját a rendelet hatálya alá tartozó civil szervezetek hajtják végre.

Az afgán minisztérium a tilalmat arra hivatkozva rendelte el, hogy úgymond "komoly panaszok" merültek fel az érintett női dolgozók öltözködése kapcsán. Az iszlamistáknak a nőkre vonatkozó újabb korlátozó intézkedésének az elrendelésére négy nappal azután került sor, hogy betiltották a nők részvételét az egyetemi oktatásban.

Többtucatnyi afgán és nemzetközi szervezet dolgozik Afganisztán távoli vidékein, és az alkalmazottaik között sok a nő.

Több szervezet vasárnap bejelentette, hogy a rendelet miatt felfüggeszti a működését az ázsiai országban.

Az intézkedés világszerte nagy visszhangot váltott ki. António Guterres ENSZ-főtitkár közleményében vasárnap mély megdöbbenését fejezte ki. "Az ENSZ és partnerei, közötti a nemzeti és nemzetközi civil szervezetek több mint 28 millió afgánnak nyújtanak segítséget, akiknek a túlélése a humanitárius segélytől függ" - írta a főtitkár.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom