Külföld

Kőkemény büntetés vár azokra, akik nem akarnak harcolni

Pénzbüntetésre vagy kéthetes elzárásra számíthat az, aki alkoholt fogyaszt szolgálat közben

Aláírta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt az ukrán parlament által még decemberben jóváhagyott törvényjavaslatot, amely jelentősen szigorítja az ukrán haderő tagjaira parancsmegtagadás, engedetlenség és dezertálás esetén kiszabható büntetéseket – írja több ukrán és orosz lap alapján a Portfolio.

Kőkemény büntetés vár azokra, akik nem akarnak harcolni
Zelenszkij
Fotó: Sergei SUPINSKY / AFP

Szigorúbb büntetésre számíthatnak azok az ukránok, akik nem akarnak harcolni, ugyanis Zelenszkij aláírta az erről szóló törvényjavaslatot – írja több ukrán és orosz lap alapján a Portfolio.

Az elnöki aláírással törvényi szintre emelkedett javaslat értelmében az „engedetlen” katonákra 3-tól 10 évig terjedő börtönbüntetés vár.

Aki nyíltan megtagadja feletteseinek parancsát, vagy erőszakos fellépéssel fenyegeti vezetőjét 5-től 10 évig terjedő börtönbüntetést kap.

Aki dezertál, vagyis engedély nélkül, szándékosan elhagyja alakulatát, őrhelyét, 5-től 12 évig terjedő börtönbüntetésre számíthat.

Ezen kívül pénzbüntetésre vagy kéthetes elzárásra számíthat az, aki alkoholt fogyaszt szolgálat közben – olvasható a portálon.

Hozzátették, az új törvény emellett elveszi a polgári bíróságok jogkörét arra, hogy a katonai bíróságok által kiszabott büntetéseket felülbírálják.

A tavaly bejelentett orosz mozgósítási hullám előtt az orosz parlament is szigorított a dezertőröket, parancsmegtagadást büntető törvényeken – az orosz dezertőrök 5–10 éves börtönt, az ellenség előtt fegyvert letevő, magukat megadó katonák 3–10 éves börtönt és kényszermunkát kaphatnak.

Kapcsolódó írásaink