Sport

Kitiltaná Zelenszkij az oroszokat a párizsi olimpiáról

Az ukrán elnök Emmanuel Macron segítségét kérte

Volodimir Zelenszkij Ukrajna elnöke telefonon beszélt Emmanuel Macron francai államfővel, akit arra kért, hogy akadályozza meg Oroszország részvételét a jövő évi párizsi olimpiai és paralimpiai játékokon.

Kitiltaná Zelenszkij az oroszokat a párizsi olimpiáról
Párizs várja a világ legjobb sportolóit
Fotó: AFP/Lucas Barioulef

Az Ukrajna elleni háború miatt tavaly február óta az orosz és fehérorosz sportolók a legtöbb sportágban nem indulhatnak nemzetközi versenyeken. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke, Thomas Bach a múlt hónapban Emmanuel Macronra hivatkozva azt nyilatkozta, hogy meg kell vizsgálniuk azt a lehetőséget, hogy az orosz és fehérorosz sportolók semlegesként indulhassanak az olimpián.

Az Insidethegames honlap beszámolója szerint a francia elnök álláspontja: „A sportot nem szabad átpolitizálni, minden ország sportolóinak, esetenként háborúban álló országok versenyzőinek is engedélyezni kell, hogy részt vegyenek a nemzetközi versenyeken, beleértve a 2024-es párizsi olimpiát is”.

Erre reagálva sürgette Zelenszkij Macront, hogy akadályozza meg az orosz sportolok részvételét: „Különösen hangsúlyoztam, hogy az orosz sportolóknak ne legyen helyük a párizsi olimpián” – írta Zelenszkij a Telegramon.

Ukrajna sportminisztere, Vadim Gutcaj azt kérte a Thomas Bachtól, hogy a NOB ne szüntesse meg az Oroszországra és Fehéroroszországra vonatkozó kizárást a jövő évi olimpiáról, mert több orosz sportoló aktívan rész vesz a háborúban. Gutcaj – aki az Ukrán Olimpiai Bizottság elnöke is – online telefonbeszélgetést folytatott NOB elnökével, akinek azt mondta: „A harcoló oroszok megölik népünket a hazánkban, és tönkreteszik infrastruktúránkat”.

Bach megígérte, hogy Oroszország és Fehéroroszország nem versenyezhet saját zászlaja alatt, amíg az Ukrajna elleni háború folytatódik. Ugyanakkor korábban azt nyilatkozta, hogy a sportolókat nem szabad megbüntetni kormányuk tettei miatt.

Kapcsolódó írásaink