Külföld

Nem csillapodik a feszültség Pozsonyban

Alkotmányjogi kételyek a szeptemberi referendum körül

Markáns véleményt fogalmazott meg a szeptemberre tervezett szlovákiai előre hozott választásokról Radoslav Procházka alkotmányjogász. Kollégája, Peter Kresák szintén nincs elragadtatva az időhúzás ötletétől.

Nem csillapodik a feszültség Pozsonyban
Az Alkotmánybíróság épülete Kassán
Fotó: AFP/Peter Lazar

A szeptemberi előre hozott választás még nyolc hónapnyi kormányzást tesz lehetővé egy olyan, visszahívott kabinetnek, amelynek korlátozottak a jogkörei, és nincs mögötte parlamenti többség – hangsúlyozta kedden Peter Kresák alkotmányjogász. Mint kifejtette, ez egy rendkívül szokatlan, nem standard helyzet, ami nézete szerint kevéssé járul hozzá a rendszer stabilizálásához. Hozzátette, az Eduard Heger vezette ügyvezető kormány további regnálása számos problémát eredményezhet, amelyek miatt az is elképzelhető, hogy újabb alkotmánymódosításokra lesz szükség.

Szeptember 30. a lehető legrosszabb időpont az előre hozott választás megrendezésére – jelentette ki ugyancsak Radoslav Procházka. A korábban politikusként is szereplő alkotmányjogász úgy fogalmazott, a távozó csapatnak elő kell(ene) készítenie a következő évi költségvetést, és a tervezet ismertetése után nem sokkal állhat(na) majd fel az új kormány.

Procházka rámutatott, a büdzsé az egyik, ha nem a legfontosabb jogszabály, és nem hallott egyetlen józan érvet sem arra nézve, miért kellene az időt húzni.

Kapcsolódó írásaink