Külföld

A brazil kormány egészségügyi vészhelyzetet hirdetett ki az őslakos janomamik lakhelyén

Határozatlan időre közegészségügyi vészhelyzetet hirdetett a hét végén a brazil kormány az őslakos janomami nép lakhelyén.

A brazil kormány egészségügyi vészhelyzetet hirdetett ki az őslakos janomamik lakhelyén
Luiz Inácio Lula da Silva elnök a hét végén Sonia Guajajarával, az őslakosok ügyeiért felelős miniszterrel felkereste az észak-brazíliai Roraima állam székhelyén, Boa Vistában található kórházat, ahol számos janomamit ápolnak
Fotó: EVARISTO SA / AFP

A janomamik életét nagyon megnehezítette a környéken folyó illegális bányászat. Ebből következően tagjaik gyakran erőszakcselekmények áldozatai, de ettől függetlenül szenvednek az alultápláltságtól és különböző betegségektől is, mint például a malária.

Rontott a helyzetükön, hogy Jair Bolsonaro elnöksége idején bezártak több őket ellátó egészségügyi intézményt.

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint tavaly 99 gyermek, köztük 67 egy éven aluli halt meg a Portugália nagyságú, jórészt esőerdők borította területen, egyebek között a megfázás szövődményeiben, kiszáradástól, vérzéses megbetegedésektől vagy súlyos alultápláltságtól.

Ezenkívül 2022-ben több mint 11 500 maláriás megbetegedést is regisztráltak a körükben, ami 50 éve a legtöbb.

A Nísia Trindade egészségügyi miniszter által kihirdetett vészhelyzet keretében egy szakértőkből álló bizottságnak rendszeresen jelentést kell készítenie a tárcának a törzs egészségi állapotáról. A rendelkezés emellett lehetővé teszi az őket ellátó egészségügyi személyzet bővítését, önkéntesekkel is.

Luiz Inácio Lula da Silva elnök a hét végén Sonia Guajajarával, az őslakosok ügyeiért felelős miniszterrel felkereste az észak-brazíliai Roraima állam székhelyén, Boa Vistában található kórházat, ahol számos janomamit ápolnak. Látogatását követően megdöbbenésének adott hangot, Twitter-üzenetében pedig leszögezte: mindent el fog követni azért, hogy „az őslakosokkal emberként bánjanak”.

Több mint harmincezres lélekszámukkal a janomamik a latin-amerikai ország legnagyobb őslakos közössége.

A janomamik vezetői szerint a területükön működő illegális bányák munkásai már több őslakost meggyilkoltak, közösségük egyes női tagjait szexuálisan bántalmazták, valamint a bányaüzemeltetők az aranykitermelés során használatos higannyal mérgezik a folyókat, ami veleszületett testi rendellenességeket okoz.

Az utóbbi években több szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy humanitárius és közegészségügyi válság fenyeget, és kiemelték, hogy a Brazíliában regisztrált maláriás megbetegedések felét ebből a törzsből jelentették. A közösségben több mint háromezer alultáplált gyerekről is tudni.

A Sumauma című független brazil híroldal jelentése szerint 2019 és 2022 között 570 janomami gyermek halt meg ma már gyógyítható betegségekben.

Kapcsolódó írásaink