Külföld

Akció a hadkötelesek visszatartására Ukrajnában

A hazáját évtizedeken át fosztogató ukrán elit az első puskalövésre elszökött és azóta sem tért haza. A kijevi vezetés a gazdagok menekülését sem a múltban, sem a jelenben nem akadályozza, ugyanakkor az egyszerű polgárokat folyamatosan igyekszik a határokon belül tartani és a frontra küldeni.

Akció a hadkötelesek visszatartására Ukrajnában
Ukrán határőrök - nem csak a drogra, de saját szökevényeikre is vadásznak
Fotó: Sergei Supinsky / AFP

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) munkatársai felszámolták a mozgósítást elkerülni szándékozó hadköteles férfiak külföldre tartó útvonalait Odessza, Hmelnickij, Mikolajiv és Rivne megyékben – közölte szombaton az rbc.ua hírportál az SZBU Telegram-csatornájára hivatkozva. Mint a karpat.in.ua megírta, A jelentés szerint nyomozati műveletek során szervezőket is elfogták. Az utóbbiak önkéntes mozgalmároknak álcázva magukat pénzért hamis okmányokkal látták el a polgárokat azért, hogy elhagyhassák a háborúban álló országot.

A szolgáltatás ára átlagosan kettő-hatezer ezer dollár (723 000 és 2,170 millió forint ) volt.

A hír kapcsán érdemes megjegyezni, a hazáját évtizedeken át kifosztó ukrán elit tagjai a háború kitörését követően szinte azonnal elhagyták „otthonaikat”, s azóta sem tértek vissza. Rajtuk kívül legkevesebb egy-másfél millió sorköteles is megszökött. A nyugati fővárosok belsőbb részei ma is tele vannak az ukrán aranyifjakkal – elegendő csak egy sétát tenni Berlin, London, Párizs, vagy a „kevéssé kedvelt” Budapest belsőbb részein, hogy az ember meggyőződjön ennek az állításnak az igazságáról.

Kapcsolódó írásaink