Külföld

Apró előrelépés a Balkánon

Az Egyesült Államok nézőpontja szerint a szerb falvak közösségének létrehozása Koszovóban jogi szempontból kötelező - jelentette ki Gabriel Escobar. Az amerikai külügyminisztérium nyugat-balkáni különmegbízottja szerint mindezt Albin Kurti koszovói kormányfő akarata ellenére is meg lehet valósítani.

Apró előrelépés a Balkánon
Gabriel Escobar: Az USA nézőpontjából jogi kötelezettség a szerb falvak közösségének megalakítása
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Milos Miskov

A tíz évvel ezelőtt Belgrád, Pristina és az EU között létrejött megállapodás alapján kötelező a szerb falvak közösségének létrehozása Koszovóban – jelentette ki  Gabriel Escobar. Mint a Szabad Magyar Szó tudósításából kiderül, az amerikai külügyminisztérium nyugat-balkáni különmegbízottja szerint Escobar kijelentette, ebből egyik fél sem vonhatja ki magát egyoldalúan, úgyhogy megkeressük a módját, hogy ezt az elképzelést megvalósítsuk, méghozzá azonnali határidővel.

Sőt, mindezt Albin Kurti koszovói kormányfő akarata ellenére is meg lehet valósítani – fogalmazott a különmegbízott. 

Elmondta, a barikádokat állító észak-koszovói lakosok aggodalma jogos és bizonyos esetekben legitim is. A diplomata aláhúzta, a december elején létrehozott útakadályokat békés úton kell felszámolni és megismételte korábbi kijelentését, hogy ellenzi a szerb fegyveresek Koszovóba történő telepítését. Ez ugyanis szerinte a probléma militarizálását jelentené, amit nem támogat.

Escobar rámutatott, hogy a koszovói probléma megoldásának keresésében az Egyesült Államok aktív partner, de szavai szerint az európai integráció jelenti az egész térség számára a hosszú távú megoldást.

Kapcsolódó írásaink