Külföld

Újraindult a forgalom a szerb–koszovói határ legnagyobb, medarei átkelőhelyén

Újraindult a forgalom csütörtökön a szerb–koszovói határ legnagyobb, medarei átkelőhelyén.

Újraindult a forgalom a szerb–koszovói határ legnagyobb, medarei átkelőhelyén
Barikád Észak-Koszovóban
Fotó: AFP/STRINGER

A koszovói hatóságok néhány órával azután nyitották meg az átkelőt, hogy Aleksandar Vucic szerb elnök bejelentette a koszovói szerbek által felépített barikádok lebontását.

Az úttorlaszok jelentős része csütörtök délelőtt még a helyén volt, így a többi határátkelő továbbra is zárva van, de a torlaszok eltávolítása megkezdődött.

A Koszovó északi részén élő szerb kisebbség december 10. óta tiltakozott a határátkelőkhöz vezető utak elzárásával a koszovói kormány azon bejelentése miatt, hogy a koszovói rendőrség letartóztatta egy volt szerb tagját.

A volt rendőr a hatóságok szerint választási tisztségviselőkre támadt, és tettét azzal indokolta, hogy a hatóságok továbbra is le akarják cserélni a függetlenség kikiáltása előtt kiadott szerb rendszámtáblákat, amit a koszovói szerbek nem hajlandók végrehajtani.

Az utóbbi napokban az Európai Unió és az Egyesült Államok egyaránt nyomást gyakorolt a két országra annak érdekében, hogy csökkenjen a szerb hadsereg készültségbe helyezése óta kialakult feszültség, ami a tervezett rendszámtáblacsere miatt alakult ki.

Koszovó északi részén mintegy 50 ezer szerb él, akik nem ismerik el a pristinai kormányt, és továbbra is Belgrádot tartják fővárosuknak. A többségében albánok lakta Koszovó 1998-ig Szerbia egyik tartománya volt, majd egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét, de az önálló államot Szerbia nem ismeri el.

Kapcsolódó írásaink