Külföld

Várhatóan Chris Hipkins lesz Új-Zéland új miniszterelnöke

Várhatóan Chris Hipkins jelenlegi oktatásügyi miniszter lesz Új-Zéland új miniszterelnöke, mivel ő az egyedüli jelölt a kormánypárt vezetői tisztségére – közölte helyi idő szerint szombaton az új-zélandi Munkáspárt.

Várhatóan Chris Hipkins lesz Új-Zéland új miniszterelnöke
Hipkinst 2008-ban választották be az új-zélandi parlamentbe
Fotó: CNN

A 44 éves politikus személyét a párt vezető tisztségében még vasárnap hivatalosan jóvá kell hagynia a Munkáspárt 64 parlamenti képviselőjéből álló gyűlésnek, ami azonban megfigyelők szerint puszta formalitásnak számít. A párt új vezetője egyben a következő, októberben tartandó általános választásokig miniszterelnök is lesz.

Hipkinst 2008-ban választották be az új-zélandi parlamentbe, ahol a koronavírus-járvány során szerzett nevet magának miután 2020 novemberében kinevezték Covid–19-ügyi miniszternek. Hipkins jelenleg a rendőrségért, az oktatásért és a közszolgáltatásokért felelős miniszter tisztségét látja el.

Jacinda Ardern leköszönő új-zélandi miniszterelnök csütörtökön váratlanul bejelentette, hogy öt és fél év után lemond, legkésőbb február 7-én távozik a miniszterelnöki posztról.

Kapcsolódó írásaink