Külföld

Távozik Új-Zéland miniszterelnöke

Jacinda Ardern egy érzelmes sajtótájékoztatón jelentette be, hogy február 7-én lesz az utolsó munkanapja

A sajtóeseményen azt mondta, tudja, mi kell ehhez a munkához, és azt is, már nincs benne elég erő ahhoz, hogy mindezt úgy végezze el, mint korábban – írta meg a liner.hu.

Távozik Új-Zéland miniszterelnöke
Új-Zéland miniszterelnöke, Jacinda Ardern
Fotó: Rungroj YONGRIT / POOL / AFP

Egy sötétebb időszak idején vette át Új-Zéland irányítását, és a koronavírus idején számos fontos döntést kellett meghoznia. Az országában volt az egyik legalacsonyabb a halálos áldozatok száma a világjárvány következtében, amit többször kiemeltek a híradások.

Mások pedig azzal érveltek, hogy a politikája túl szigorú volt, amelynek kapcsán Ardern az elmúlt hónapban bejelentette, egy bizottság fogja megvizsgálni, hogy a kormány helyes döntéseket hozott-e a koronavírus elleni küzdelem alatt.

Érdekes, hogy annak ellenére, hogy a közvélemény-kutatások szerint még mindig ő az új-zélandiak legkedveltebb miniszterelnöke, pártja támogatottsága jelentősen csökkent a 2020-as választások óta. Ugyanakkor szerinte a közelgő választásokat is a pártja fogja megnyerni, és azt is tudja, a lemondása sok vitát vált majd ki, és lesznek, akik megkérdőjelezik ennek az egésznek a valódi okát.

Egyelőre nem világos, hogy az októberi választásokig ki veszi át a miniszterelnöki széket, mivel Grant Robertson miniszterelnök-helyettes bejelentette, nem indul a választásokon, nem száll harcba a legfőbb tisztségért – fogalmazott a Sky News.

Kapcsolódó írásaink