Külföld

Finnország 400 millió euró értékű katonai felszerelést szállít Ukrajnának

Az észak-európai ország már 11 alkalommal szállított hadianyagot Ukrajnának

Finnország pénteken minden korábbinál több, 400 millió eurónyi (158 milliárd forint) haditechnikai felszerelés szállítását jelentette be Ukrajnának.

Finnország 400 millió euró értékű katonai felszerelést szállít Ukrajnának
Képünk illusztráció
Fotó: AFP

„Ukrajnának továbbra is szüksége van támogatásra ahhoz, hogy megvédje területét” – indokolta a szállítást Mikko Savola finn védelmi miniszter.

Az újabb szállítmány megháromszorozza az eddig Ukrajnának nyújtott finn katonai segély értékét. Az észak-európai ország már 11 alkalommal szállított hadianyagot Ukrajnának, a mostani segély értéke azonban kétszer annyi, mint az összes előző szállítmányé együtt.

Arról, hogy Leopard 2 harckocsikat küldenek-e, később döntenek, miután a szövetségesekkel a németországi Ramstein légitámaszponton megbeszéléseket folytatnak – közölt Miika Pinnonen, a védelmi miniszter különleges tanácsadója.

„Csak annyit mondhatok, hogy ez a csomag nem tartalmaz Leopard harckocsikat. (...) nehézfegyverzetből és lőszerekből áll” – fogalmazott.

A mostani segélycsomag adományozása Svédország segítségével vált lehetővé, amely vállalta, hogy szükség esetén segít Finnországnak pótolni a most elküldött felszerelést.

Finnország és Svédország védelmi miniszterei még a pénteki nap folyamán aláírják az Ukrajnának nyújtandó támogatásról szóló szándéknyilatkozatot Ramsteinben – közölte a finn védelmi minisztérium.

Kapcsolódó írásaink