Külföld

Svédország NATO-csatlakozási kérelmének jóváhagyását reméli Törökországtól

Török kollégája, Hulusi Akar meghívására a jövő héten Ankarába utazik a svéd védelmi miniszter. Pal Jonson reményei szerint sikerül meggyőznie a török döntéshozókat arról, hogy ratifikálják Svédország csatlakozási kérelmét a NATO-hoz – közölte csütörtökön Jonson szóvivője.

Svédország NATO-csatlakozási kérelmének jóváhagyását reméli Törökországtól
Pal Jonson a NATO-csatlakozási kérelem ratifikálását reméli a látogatástól
Fotó: Anadolu Agency/Anadolu Agency via AFP/Abdulhamid Hosbas

Ankara szerint Stockholmnak egyértelműbb álláspontot kell képviselnie az általa terroristáknak tartott, főként a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű kurd szakadár szervezet fegyvereseivel és a 2016-os törökországi puccskísérlettel vádolt szervezettel szemben, és egyértelműen ki kell nyilvánítania, hogy nem ad menedéket a terrorista szervezetek tagjainak.

Svédország és Finnország csatlakozási kérelmét a transzatlanti katonai-politikai szövetség mind a harminc tagállamának alá kell írnia. A két szomszédos északi ország tavaly megállapodást írt alá Törökországgal, hogy elejét vegyék Ankara említett kifogásainak.

Erdogan szóvivője, Ibrahim Kalin egy múlt héten tartott sajtótájékoztatón emlékeztetett: Svédország és Finnország NATO-csatlakozásának török ratifikációja azon múlik, hogy Stockholmnak sikerül-e időben teljesítenie az Ankarával kötött megállapodás részeként tett, terrorizmusellenes ígéreteket.

A török ratifikálást késleltetheti az is, hogy kurd tüntetők a múlt héten egy Recep Tayyip Erdogan török elnököt jelképező bábut lógattak fel Stockholmban. Az ügyben Törökország vizsgálatot indított, és tiltakozásul lemondta Andreas Norlen svéd parlamenti elnök ankarai látogatását.

Kapcsolódó írásaink