Külföld

Péntektől drónokkal szállítják a biológiai mintákat a nagyváradi kórházak között

A teljes út hat percig tart

Romániában rendhagyó megoldásként péntektől drónokkal szállítják a biológiai mintákat a nagyváradi kórházakból a megyei kórház laboratóriumába – jelentette az Agerpres román hírügynökség.

Péntektől drónokkal szállítják a biológiai mintákat a nagyváradi kórházak között
A drónok idővel gyógyszert és sebészeti beavatkozásokhoz, vérátömlesztésekhez szükséges vért is szállíthatnak az egészségügyi intézmények között (képünk illusztráció)
Fotó: MH

A Romániában egyedülálló megoldást csütörtökön sajtótájékoztatón ismertették a kezdeményezők. A pénteken induló kísérleti projekt lényege, hogy a különböző nagyváradi kórházakban vett biológiai mintákat drónok viszik a szintén a városban található Bihar megyei sürgősségi kórház laboratóriumába feldolgozásra.

Az Agerpres szerint Gheorghe Carp, a megyei kórház igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: a drónok idővel gyógyszert és sebészeti beavatkozásokhoz, vérátömlesztésekhez szükséges vért is szállíthatnak az egészségügyi intézmények között. A projektet idővel a megye többi kórházára is kiterjesztenék.

Carp szerint a megyei kórház 2020-ban átadott robotizált laboratóriuma nagyon hasznosnak bizonyult: több mint 30 százalékkal csökkent a vizsgálatok ára, és az eredményeket is 68 százalékkal gyorsabban állítják ki.

„Ha a mintákat is sikerül gyorsan szállítanunk, minden kiadás csökken: nem kell embereket fizetni, nincsenek késések és panaszok sem” – idézte az igazgatót az Agerpres.

Carp hangsúlyozta: a határ menti város az első Romániában, amely újszerű megoldásokkal fejleszti az egészségügyi rendszert. Az első drónszállítmány pénteken indul a városi kórház–tüdőszanatórium–szülészet–megyei kórház útvonalon.

A teljes út hat percig tart.

Rory Houston volt katonai pilóta, a drónokat biztosító ausztráliai Sky Network vállalat képviselője szerint az X 11 típusú drónok maximálisan 3 kilogrammos csomagokat szállíthatnak, és 40 kilométeres óránkénti sebességgel haladnak. Mint mondta, amennyiben Bihar megyére is kiterjesztenék a programot, a cég nagyobb teljesítményű drónokat is biztosítani tud, amelyek súlyosabb rakományt is szállítani képesek 150 kilométeres óránkénti sebességgel.

A nagyváradi városvezetés egyelőre együttműködési szerződést kötött a céggel, és ha a tesztrepülés beváltja a hozzá fűzött reményeket, közbeszerzést írnak ki a drónok hosszabb távú alkalmazására. A kísérleti projekt lebonyolításában a romániai polgári légvédelmi hatóság is részt vesz – írta az Agerpres.

A nagyváradi önkormányzat pár éve a város valamennyi kórházát átvette az egészségügyi minisztériumtól, hogy hatékonyabban irányítsa a működésüket. Azóta számos fejlesztést hajtott végre az egészségügyi intézményekben.

Kapcsolódó írásaink