Külföld

Kisebbségi szerkesztőséget hoz létre a horvát köztévé

Komoly előrelépés a megmaradás irányába

Hosszas küzdelem nyomán eredménnyel járt az országos hatókörű Kisebbségi Tanácsnak és a kisebbségi parlamenti képviselőknek a horvát köztévé vezetőivel való tárgyalása. Utóbbi ugyanis úgy döntött, ismét létrehoz egy nemzeti kisebbségi szerkesztőséget.

Kisebbségi szerkesztőséget hoz létre a horvát köztévé
Magyar néptáncosok Zágrábban egy nyári nemzetiségi fesztiválon (képünk illusztráció)
Fotó: Miso Lisanin / NurPhoto via AFP

A honvédő háború kitörésével párhuzamosan szűnt meg a horvát köztévé (HRT) magyar nemzetiségi műsora, s ezt a hiányosságot csak mostanra sikerült pótolni – írta meg csütörtökön a Képesújság. Mint közölték, az Aleksandar Tolnauer elnök vezette Kisebbségi Tanács (KT) az elmúlt időszakban többször is sérelmezte, hogy a műsorokban nem kapnak kellő teret, figyelmet a helyi kisebbségek.

A HRT kimutatásából látszik, hogy 2019-ben összesen 5673 perc és 13 másodpercnyi anyagot sugároztak a kisebbségeknek/kisebbségekről, ami az összes anyagnak csupán az 1,079 százaléka. Ez az arány az elmúlt években nem javult számottevően.

A kérdésről Jankovics Róbert parlamenti képviselő is többször tárgyalt a HRT vezetésével. A minapi, mindenki számára pozitív döntésről szólva a politikus kifejtette, az önálló szerkesztőség létrejötte fontos hozzájárulás a megmaradáshoz és ahhoz, hogy a társadalomban minél hitelesebb kép alakulhasson ki a Horvátországban élő nemzeti kisebbségekről, azok identitásáról.

A Zágrábi Televízió 1978-ban kezdte a magyar nyelven is készülő tájékoztató jellegű adásait sugározni. Az orgánum az újvidéki stúdióval összefogva dolgozott, ami annyit jelentett, hogy átvette a Vajdaságból a Híradót és a Barázda című faluműsort, illetve önálló riportokat is szerkesztettek Láthatár címmel.

Kapcsolódó írásaink