Külföld

Horvátországi fejlesztések honfitársaink érdekében

Folyamatosak a fejlesztések a horvátországi magyar közösségeknél. Zajlanak a munkálatok Sepsén, a helyi Magyarok Otthonánál, és a református templom felújítása is jól halad. Laskón pedig elkezdődött a kulturális központ parkolójának építése.

Horvátországi fejlesztések honfitársaink érdekében
Sepse temploma a felújítás előtt
Fotó: A horvátországi református közösség honlapja

A sepsei Magyarok Otthona a falu egyik legimpozánsabb épülete – írta meg pénteken a Képes Újság. Mint a horvátországi magyarság lapja közölte, a több mint egy hektáron elterülő komplexum mellett nemrég egy parkolót alakítottak ki, és az épülethez tartozó telken lévő halastó és annak környéke is megszépült.

Az orgánumnak Prosszer-Horvatin Szanella, a helyi HMDK-alapszervezet alelnöke elmondta, a halastavat a közelmúltban takaríttatták ki, és december folyamán ötven kilogrammnyi pontyot telepítenek majd bele. Kiderült, a telken két pince található, amely közül az egyik présháza az idők során balesetveszélyes lett, ezért azt is felújíttatták. Utóbbit pincemúzeummá szeretnénk alakítani, ahol a régi sepsei szőlészettel kapcsolatos tárgyakat lehet majd megtekinteni.

A Vukovár-Szerém megyei Ójankovácon két évvel ezelőtt újították fel a Magyarok Otthonát. A projekt keretében tatarozták az ingatlan külső részét, de a belső helyiségek is „felfrissültek”, új nyílászárók kerültek az elavult régiek helyére, és megszépült a folyosó mennyezete is. Itt az udvarrendezés a soron következő feladat, miután Jankovics Róbert, a HMDK elnöke egyeztetett a helyi magyar vezetőkkel, valamint a kivitelező cég képviselőjével.

A laskói református kulturális központot 2010-ben kezdték kialakítani, majd 2016-ban az akkori politikai körülmények miatt az építéssel leálltak. A HMDK és Jankovics Róbert parlamenti képviselő közbenjárásának köszönhetően sikerült anyagi támogatást szerezni a projekt befejezéséhez. Az épület református múzeumnak, egy rendezvényteremnek, irodáknak, valamint több vendégszobának ad helyet. Jelenleg a parkoló építését végzik, amely magyar állami támogatásból valósul majd meg.

Kapcsolódó írásaink