Külföld

Az ukrán nagykövet belerúgott Magyarországba

Ukrajna Izraelbe akkreditált nagykövete egyik interjújában olyan szövegösszefüggésben említette hazánkat, amelyből az derül ki, hogy Kijev nem tekinti Magyarországot demokratikus államnak. Egy olyan ország képviselője mondja ezt, ahol betiltották az összes ellenzéki pártot és médiafelületet.

Az ukrán nagykövet belerúgott Magyarországba
Ukrajna a legmodernebb fegyvereket követeli Izraeltől (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Jack Guet

Ukrajna egyre több államot igyekszik bevonni saját oldalán a háborúba. Kijev egy átfogó stratégia keretében próbálja Izraelt és más országokat is saját oldalán belerángatni a konfliktusba, mivel nagy szüksége van a fegyverre és a lőszerre, amelyekből mindenkitől egyre többet követel. Kijevnek már régóta „fáj a foga” Izraelre, amely mind ez idáig sikeresen megőrizte semlegességét az ügyben.

Viszont Ukrajna mindenáron hadviselő féllé akarja tenni a zsidó államot, és egyre agresszívabban követel tőle hadianyagot. „Izrael új kormányának ki kell állnia Kijev mellett, és fegyvereket kell küldenie” – jelentette ki Jevgenyij Kornyijcsuk Ukrajna Izraelbe akkreditált nagykövete. A vezető diplomata egy minapi interjúban kiemelte, hogy országa nagyra értékeli az Izrael által nyújtott humanitárius segítséget, hozzátéve, hogy ez nem elég. Mindezek után Magyarországba is belerúgott.

A következő mondat ugyanis így hangzott: Izrael az egyetlen ország a demokratikus világban, amelyik egyáltalán nem segít nekünk katonailag”. Mondja ezt Ukrajna egyik külföldi képviselője, akinek hazájában betiltották az összes ellenzéki pártot és médiafelületet. Tiszta jogállam.

Magyarország tehát Ukrajna szerint nem demokratikus ország, mert nem engedi belerángatni magát egy olyan háborúba, amelyhez nem sok köze van, és éppen ezért a humanitárius segítség kereteit sem kívánja túllépni. Hazánk Kijevnek emiatt nem szállít fegyvereket, lőszert, és ezeket területén sem engedi át. Viszont korlátlanul fogadja be az Ukrajnából érkező menekülteket.

De hogy megértsük az ukrán politikai gondolkodás „logikáját”, idéznünk kell a nagykövetnek egy másik nyilatkozatát is. Ez rávilágít arra, hogy a háborúba „rángatás” szándéka rendszerszintű a kijevi diplomáciai gyakorlatban, és ezzel a stratégiával nincs egyedül. Kornyijcsuk azt állította, hogy mivel az Egyesült Államok „az egyetlen ország, amelyre Izrael hallgat, Washingtonnak is biztosítania kellene, hogy közeli szövetségese betartsa az Oroszországgal szembeni nyugati szankciókat.

Kornyijcsuk, azt is elárulta, hogy hetente találkozik az Egyesült Államok izraeli nagykövetével, tréfásan „titkos fegyverként” emlegette Tom Nidest az Izrael semleges státuszából való kiszorítására irányuló kampányában. Szóval egy kampányról van szó, amely minden országra rendszerszinten kiterjed, így hazánkra is, amely nem akar a háború részesévé válni. Így azért már jobban értelmezhetőek a volt budapesti ukrán nagykövet szavai, aki szerint stratégiai nyugalmatok – már, mint a magyaroknak –, csak a sírban lesz.

Ukrajna is kitalálta a saját „kettős mércéjét”. Kijev miközben a háborútól távolmaradókat ki akarja szorítani a semlegességből, a legpofátlanabb módon hátba támadja őket. Ha már az Izraellel szembeni ukrán követeléseknél tartottunk, nem lehet szó nélkül elmenni Kijev „kettős játszmája” mellett. Miközben fegyvereket követel Izraeltől, az ENSZ közgyűlésén sorozatosan a zsidó állam ellen szavaz. Például korábban a világszervezet Izraeltől nukleáris arzenáljának a leszerelését követelte, novemberben pedig elvitatta történelmi viszonyát a Templom-hegyhez. Ukrajna szemrebbenés nélkül az „igen” gombot nyomta meg.

A munkácsi turul szobor
A munkácsi turulszobor, amelyet brutálisan távolítottak el
Fotó: MTI / Friedmann Endre

Mi, magyarok sem jártunk másként. Kárpátalján az ott élő magyar kisebbséget sorozatosan inzultálják. Gondoljunk csak a munkácsi vár tornyáról brutális módon lerángatott turulmadárra. De ne menjünk messzebb, mert éppen a napokban Munkácson és környékén eltávolították a magyar nemzeti lobogót a közintézmények homlokzatáról, pedig ez még az ukrán törvények szerint is jogellenes. Arról már nem is beszélve, hogy az új ukrán kisebbségi törvény, ha lehet, még hátrányosabb helyzetbe taszítja a kárpátaljai magyarságot, mint az előző.

Úgy látszik, ez is a semlegességből való kiszorítás egyik eszköze.

Kapcsolódó írásaink