Külföld

Szijjártó Péter most egy interjúban védte meg hazánkat + VIDEÓ

Szijjártó Péter a CNBC-nek adott interjúban védte meg Magyarországot – derül ki a külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalára szerdán feltett videóból.

Szijjártó Péter most egy interjúban védte meg hazánkat + VIDEÓ
Szijjártó Péter a CNBC adásában
Fotó: CNBC

Szijjártó Péter a davosi Világgazdasági Fórum kapcsán adott interjút a CNBC amerikai üzleti televíziós csatornának. A külgazdasági és külügyminisztert először a nemzeti konzultációról kérdezték, konkrétan mi szükség van rá, hacsak nem az Európai Bizottság és az Európai Unió egyes tagjainak a bosszantása volt a cél vele? A miniszter elmondta, hogy a tizenkét éve tartó kormányzás alatt ez már a tizenötödik nemzeti konzultáció volt, kikérték az emberek véleményét például a nyugdíjak, a migráció, a családi kérdések, illetve még az Alaptörvény kapcsán is.

Emlékeztetett arra is, hogy a magyar emberek véleménye egyértelmű: ellenzik a szankciókat. Azok hatásainak elemzésére rátérve rámutatott, a szankciók nem kényszerítették térdre Oroszországot, a háborúnak nem lett vége, viszont az intézkedések jobban fájnak az Európai Uniónak. Arra a felvetésre, hogy mikor bombák hullanak Ukrajnára, „a pragmatizmus ideje lejárt”, Szijjártó Péter ismét leszögezte: a háborút egyértelműen elítéljük, kiállunk Ukrajna mellett. Mindenkinek tiszteletben kell tartania egy másik ország területi integritását és szuverenitását. Hozzáfűzte viszont, hogy „nem szabadna magunknak többet ártani, mert a végén nekünk kell hozzájárulnunk Ukrajna újjáépítéséhez, azonban ha tönkretesszük a saját gazdaságainkat, akkor nem leszünk abban a helyzetben, hogy segítsük Ukrajna újjáépítését.”

Objektum doboz

Az uniós pénzeket politikai és nem jogi okok miatt tartják vissza, mert Brüsszel gyűlöli, hogy egy fősodorral szembemenő, jobboldali, hazafias, kereszténydemokrata kormány van Magyarországon immár több mint tizenkét éve, amely továbbra is sikeres – mondta Szijjártó Péter. A miniszter leszögezte, hogy az Európai Unió büszke tagjai vagyunk, viszont rámutatott, hogy a vitában – hogyan tegyük erősebbé az uniót? – kétféle megközelítés létezik. Az egyik a jövőt az európai egyesült államokban látja, míg a másik az erős tagállamokban, és Magyarország ez utóbbi álláspontot osztja. Ismét megerősítette, hogy Brüsszel gyűlöli, hogy sikeres, jobboldali, a fősodortól eltérő kormánya van Magyarországnak. A média szabadságáról pedig megjegyezte, míg hazánkban 50–50 százalékos az arány, addig nyugaton 95 százalékban a liberálisok uralják a sajtót.

A miniszter figyelmeztetett: egyvalamit mindenkinek tiszteletben kell tartania, ez pedig a magyar emberek akarata és döntése. Erről szól a demokrácia: az emberek akaratának teljesítéséről – mondta.

Kapcsolódó írásaink