Belföld

Ismét megjelent a brüsszeli kettős mérce

Ismét megérkezett a brüsszeli kettős mérce, hiszen az Európai Bizottság a nemzeti konzultáció kapcsán a kitöltők számát alacsonynak ítélte, miközben 2021-ben egy olyan, fiatalok számára készült felmérést méltatott amit hatvanmillió helyett csupán ötezren töltöttek ki. 

Ismét megjelent a brüsszeli kettős mérce
A Nemzeti Konzultáció során a válaszadók 97 százaléka utasította el a káros szankciókat
Fotó: MH/Papajcsik Péter

„Tudomásul vettük a magyarországi konzultáció eredményét és a nagyon alacsony részvételt is” – így kommentálta a Nemzeti Konzultáció eredményét Peter Stano, az Európai Bizottság szóvivője. Stano egyúttal azt is kifejtette, a szankciókról az országok közösen döntöttek, így azt brüsszeli szankcióknak nevezni szerinte megtévesztő. 

A szóvivő cinikus megjegyzései ellenére a brüsszeli szankciókról szóló konzultációt mintegy másfél millió magyar töltötte ki. A válaszolók túlnyomó többsége, több mint 97 százaléka pedig mind a hét feltett kérdésre nemmel válaszolt. Ez tehát az is jelenti, hogy a megkérdezettek 97 százaléka elutasítja a káros brüsszeli szankciókat. 

A kettős mérce mára már – sajnálatos módon – az európai politika természetes velejárója.  Az Európai Bizottság mostani állásfoglalásánál sem kell messzire menni, hogy ez szembetűnő legyen. 2021 októbere és novembere között az Európai Unió a fiatalok visszajelzéseit várta az unió működésével kapcsolatban. 

A kérdőíveket azonban a becsült hatvanmillió jogosult helyett, mindössze ötezer fiatal töltötte ki, amiről természetesen büszkén számoltak be. Nem kell sokat számolni hozzá, hogy kiderüljön, ez az arány jóval rosszabb, mint az Európai Bizottság által most kritizált konzultáció számai. 

Kapcsolódó írásaink