Külföld

Magyarul beszélő papok találkozója Burgenlandban

Évtizedes hagyomány, hogy vízkereszt után nem sokkal háromnapos találkozóra Kismartonba utaznak az Ausztriában szolgáló, magyar vagy magyarul is beszélő katolikus papok. Az érintettek a koronavírus-járvány kitörése óta először jöhettek össze újra.

Magyarul beszélő papok találkozója Burgenlandban
Immár évtizedes hagyományt folytattak az egyházmegyében
Fotó: A Kismartoni Egyházmegye Wikipedia-oldala

Nagyon hiányzott az a két év, amíg nem lehetett megszervezni az összejövetelt – hangsúlyozta az Osztrák Közszolgálati Rádiónak (ORF) Pál László. A Kismartoni Egyházmegye magyar nyelvű pasztorációjáért felelős püspöki vikáriusa kifejtette, hívására ez alkalommal tizenhárom testvére jött el, hogy beszámoljon a szolgálat örömeiről, megpróbáltatásairól.

Az egyházmegyében évtizedes hagyomány, hogy vízkereszt után nem sokkal háromnapos találkozóra Kismartonba utaznak az Ausztriában szolgáló, magyar vagy magyarul is beszélő katolikus papok. Mint az anyagból kiderül, a találkozó résztvevői egyebek mellett közösen meglátogatták rőtfalvi (Rattersdorf) kegytemplomot. Házigazdájuk itt a középpulyai magyarok lelki gondozását is végző pap, Ghinari Johann volt. Ő a temesvári egyházmegyéből érkezett Ausztriába.

Az itt megtartott közös szentmisét Szabó Ernő celebrálta, aki a Linzi Egyházmegye idegen nyelvű lelki gondozásért felelős osztályvezetője.

A legfontosabb témákkal kapcsolatban Pál László kiemelte, a legnehezebb mindenütt a nagyobb városokban vagy épp a kisebb településeken, szórványban élő magyar közösség összetartása.

Kapcsolódó írásaink