Külföld

Ismét sztrájkra készülnek az olasz benzinkutakon

Arra köteleznék a benzinkutakat, hogy a saját áraik mellett tüntessék fel az országos átlagárakat is

Az üzemeltetők háborognak, ezúttal nem csak az autópályák mentén zárhatnak be a töltőállomások – írja a Liner.hu.

Ismét sztrájkra készülnek az olasz benzinkutakon
Ismét sztrájkra készülnek az olasz benzinkutakon
Fotó: AFP/Tiziana Fabi

A benzinkutakat képviselő szervezetek, a Fegica és Figisc Confcommercio hétfőn közölték, hogy január 25–26-án kétnapos sztrájkot terveznek, miután a kormány elfogadott egy új rendeletet.

A feszültség azt követően alakult ki, hogy a Meloni-kabinet a múlt héten megszavazott egy törvénytervezetet az üzemanyagárak átláthatóságának növeléséről, megállítva ezzel a nyerészkedésen alapuló áremeléseket.

Az olasz benzinkutakon folyamatosak a sztrájkok, legutóbb decemberben hirdettek 72 órás munkabeszüntetést. Akkor a szakszervezetek közleményben kifogásolták, hogy az állami társaságok hatalmas bevételre tesznek szert, háttérbe szorítva a piaci szereplőket.

Most azért sztrájkolnának, amiért a kormány arra kötelezné a benzinkutakat, hogy a saját áraik mellett tüntessék fel az országos átlagárakat is. Roberto Di Vincenzo, a Fegica elnöke úgy véli, hogy az állam ezzel ismét másra akarja hárítani a magas üzemanyagárakat.

A kormány ugyanakkor várhatóan hajlandó tárgyalni a szakszervezetekkel, ezért jelöltek ki január végi sztrájkidőpontot, addig hajlandóak ugyanis türelmi időt adni a benzinkutak üzemeltetői – írja az ANSA hírügynökség.

Kapcsolódó írásaink