Külföld

Vétót emel a brit kormány

Vétót emel a brit kormány a nemi önazonosság jogi megváltoztatásának könnyítését célzó skóciai törvény ellen.

Vétót emel a brit kormány
Vétót emel a brit kormány
Fotó: PRU / AFP

A jogszabályt karácsony előtt fogadta el nagy többséggel a skót parlament.

A nemi önazonosság jogi megváltoztatása hivatalosan már 2005 óta lehetséges Skóciában, ám a jelenlegi szabályozás értelmében a kérelmezőknek számos előírást kell teljesíteniük. Orvosi jelentést kell például benyújtaniuk a hatóságokhoz arról, hogy alávetették-e magukat bármilyen sebészeti vagy másféle kezelésnek külső nemi jellemzőik megváltoztatására.

Mindemellett esküt is kell tenniük arra, hogy életük hátralévő éveiben megtartják választott és jogilag megváltoztatott nemüket.

Az edinburghi parlamentben 86–39 arányban december 22-én elfogadott új törvény mindezeket a megkötéseket Skócia területén eltörli, emellett 18 évről 16 évre szállítja le azt az alsó életkori határt, amely felett a nemi önazonosság jogilag megváltoztatható.

Ugyancsak jelentős módosítás, hogy a jövőben a kérelmezők hasonló jogi procedúra után visszatérhetnek korábbi nemükhöz.

Alister Jack, a brit kormány skóciai ügyekért felelős minisztere azonban kedden bejelentette, hogy nem terjeszti a király elé formális jóváhagyásra a skóciai törvénymódosítást.

Skócia 1999-ben igen széles önálló törvényalkotási jogköröket kapott – akkor alakult meg jelenlegi formájában a skót parlament is –, de a brit kormány fenntartott egy jogszabályi vétólehetőséget olyan esetekre, amikor a Skóciában hozott törvényeket összeegyeztethetetlennek tartja az Egyesült Királyság más országaiban honos jogszabályokkal.

A brit kormány mindazonáltal most élt először ezzel a törvényi vétólehetőséggel az 1999-es alkotmányos reform óta.

A skótügyi miniszter azzal az érvvel jelentette be kedden a vétót a nemi önazonosság jogi megváltoztatásának könnyítését célzó skót törvény ellen, hogy a jogszabály nincs összhangban az Egyesült Királyság többi országában érvényes törvényekkel, így alkalmazása „komoly bonyodalmakhoz” vezetne.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök kedden közölte, hogy a skót kormány bíróság elé viszi a londoni vétó ügyét, mivel a törvény hatályba lépésének megakadályozása „a skót parlamentarizmus intézménye elleni frontális támadás”.

A törvénymódosítás előkészítési időszaka sem volt mentes a vitáktól. Komoly feltűnést – és tiltakozásokat – keltett, amikor J. K. Rowling, a példátlan sikerű Harry Potter-regényfolyam Skóciában élő szerzője nyilvánosan kifogást emelt a törvénymódosítás ellen.

Kapcsolódó írásaink