Külföld

Milliós büntetést kapott a Trump Organization

Donald Trump volt amerikai elnök cégét pénteken 1,6 millió dolláros (585 millió forintos) büntetéssel sújtotta egy New York-i bíróság adócsalás miatt.

Milliós büntetést kapott a Trump Organization
A volt republikánus elnök cégére Juan Manuel Merchan bíró a legmagasabb bírságot szabta ki
Fotó: Brandon Bell / GETTY IMAGES NO

A Trump Organizationt tavaly decemberben 17 adóügyi bűncselekményben marasztalták el, egyebek mellett bűnszervezetben folytatólagosan elkövetett adóvisszaélésben is megállapították bűnösségét.

Juan Manuel Merchan bíró pénteken a törvény szerinti kiszabható legmagasabb összegre büntette a Trump Organizationt.

A pénteki ítélethirdetésen sem a volt elnök, sem a Trump Organization működtetésében szerepet vállaló gyermekei nem voltak jelen. Trump az eljárásban nem állt bíróság elé, és tagadta, hogy tudott volna arról, hogy cégének vezetői megsértették az adószabályokat. Trump politikai boszorkányüldözésnek nevezte a pert, ügyvédei pedig közölték, hogy fellebbeznek az ítélet ellen.

Mint Joshua Steinglass, az eljárás ügyésze rámutatott: a bírság csupán a töredéke a Trump Organization bevételének.

A decemberben zárult eljárás során Alex Weisselberg, a Trump Organization felfüggesztett pénzügyi vezetője vádalkut kötött az ügyészséggel. A korábbi cégvezető 15 bűncselekményben elismerte bűnösségét, és azt, hogy tudtával történt az adócsalás-sorozat, valamint azt is, hogy 1,76 millió dollár jövedelem után nem fizetett adót. Cserébe kedden 5 hónap börtönbüntetést szabtak ki rá.

Kapcsolódó írásaink