Külföld

Újabb bomba robbant Biden kapcsán

Még több titkos dokumentumot rejtegethetett az elnök

Nehéz hete van a nagyhatalmi vezetőnek. A hét elején számoltak be amerikai lapok arról, hogy novemberben titkosított kormányzati dokumentumokat találtak egy irodában, amelyet Joe Biden még az alelnöksége idején használt. Most újabb iratok kerültek elő egy másik helyszínről. Közben az is kiderült, hogy a demokrata vezető az adófizetők pénzéből épít kerítést a nyaralója köré. Az amerikaiak kiakadtak, hogy az USA első embere erre költ közel félmillió dollárt.

Újabb bomba robbant Biden kapcsán
Biden egyik hobbija titkos kormányzati dokumentumokat rejtegetni
Fotó: AFP/Saul Loeb

A Fox News cikkében arra hívja fel a figyelmet, hogy miközben Biden leállíttatta a Donald Trump volt amerikai elnök által szorgalmazott határfal felhúzását, addig delaware-i nyaralójánál falat épített az adófizetők pénzéből. Biden tengerparti házának kerítése egyébként csaknem félmillió dollárjába kerül az adófizetőknek.

Biden az adófizetők pénzéből épít kerítést.
Biden az adófizetők pénzéből épít kerítést
Fotó: Daily Mail

A kizárólag a Daily Mail birtokába került fotók szerint a Rehoboth Beachi nyaralójánál már a múlt héten el is kezdődtek az építési munkálatok. Egyre több amerikai ad nemtetszésének hangot amiatt, hogy miért neki kell fizetni az elnök kerítését. A Biden-kormányzat közölte: az elnök védelmét szolgálja a kerítés, ezért elengedhetetlenül fontos a megvalósítása.

Nő azoknak a száma is akik, elégedetlenek, hogy Biden megakadályozta a határfal építését az amerikai–mexikói határon. Amióta a demokrata vezető hatalomra került, drasztikusan megemelkedett a migrációs nyomás az Egyesült Államok déli tagállamaiban. A Fox News kiemelte: a 2022-es pénzügyi évben rekordszámú, 2,3 millió migráns érkezett a határhoz. A menekülthullám azonban 2023-ban sem enyhült.

Nem enyhül a migrációs nyomás az amerikai-mexikói határnál
Nem enyhül a migrációs nyomás az amerikai–mexikói határnál
Fotó: AFP/GETTY IMAGES/John Moore

Biden nem csak az illegális bevándorlás miatt került a támadások kereszttüzébe.

Egymás után kerülnek elő olyan titkosított dokumentumok, amelyeket a nagyhatalmi vezető rejtegethetett. A BBC arról számolt be, hogy az elnök jogi csapata a Pennsylvaniai Egyetemen, ahol Biden alelnöksége alatt két évig használt egy irodát, kormányzati iratokra bukkantak, amikor tavaly év végén kiürítették a helyiséget. A papírok között amerikai hírszerzési beszámolók is találhatók, illetve dokumentumok Ukrajnáról, Iránról és az Egyesült Királyságról. Az elnök különleges jogtanácsosa mindenkit megnyugtatott, hogy csupán néhány minősített megjelölésű dokumentumról van szó, a Fehér Ház pedig arról tájékoztatott, hogy az igazságügyi minisztérium vizsgálja az ügyet.

Bidennek fogalma sincs, hogy kerültek titkos papírok hozzá
Bidennek fogalma sincs, hogy kerültek titkos papírok hozzá
Fotó: AFP/Getty Images/Kevin Dietsch

Biden nemes egyszerűséggel úgy kommentálta az esetet, hogy meglepte, hogy minősített iratokra bukkantak a korábbi irodájában. Majd azzal védekezett, hogy fogalma sincs, hogy kerültek oda a dokumentumok, arról pedig pláne nincs tudomása, hogy mit tartalmaznak a papírok.

Bidenről már eddig is többször derült ki, hogy feledékeny, és ismét robbant a bomba.

Az amerikai elnök segítői újabb titkosított dokumentumot fedeztek fel egy irodában, amelyet Biden az alelnöki szolgálata után használt – számolt be a Reuters.

Az NBC News szerint a további dokumentumokról egyelőre semmi konkrét nem derült ki. A Fehér Ház egyelőre nem kommentálta az újabb papírok felbukkanását.

Donald Trump közösségi oldalán azt firtatta, hogy az FBI mikor tart házkutatást Joe Biden otthonában, illetve a Fehér Házban. Trump hangsúlyozta: nagyon bizalmas dokumentumokat rejtegetett a demokrata vezető, amelyek nagy része ráadásul Ukrajnára vonatkozik. Az exelnök leszögezte: felháborító, hogy a liberális média és a Fehér Ház is megpróbálja elbagatellizálja az ügyet.

Tom Cotton szenátor szerint a Fehér Ház szándékosan hallgatott eddig. Hozzátette: az első iratokat novemberben találták, de csak most hozták nyilvánosságra. A politikus közölte: egyértelmű, hogy a Biden-kormányzat azon dolgozott, hogy az elnök baklövése ne derüljön ki a félidős választások előtt.

A Fox News szerint mindeki számára egyre nyilvánvalóbb, hogy a demokraták semmibe veszik a törvényeket, és igyekeznek minden kétes ügyet eltussolni.

FORRÁS: Fox News, Newsmax, CNN, BBC, NBC, Reuters