Külföld

Sodródó párt mentettek ki az óceánból

Három napig az óceánon sodródó párt mentettek ki az ausztráliai Queensland közelében. A két negyvenes emberre, akik a North West-szigeten kempingeztek, de SUP-ozás közben az áramlatok elsodorták őket, horgászok akadtak rá.

Sodródó párt mentettek ki az óceánból
Sodródó párt mentettek ki Queensland partjai közelében (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Hemis/Berthier Emmanuel

A The Guardian beszámolója szerint a valószínűleg Brisbane-ből származó pár szombaton szállt kompra a North West-szigetre tartva, ahol kempingezni akartak. SUP-deszkájukkal kisodródtak a nyílt vízre, a deszkájuk pedig elveszett.

Hétfőn éjjel egy horgásztúrán lévő apa és fia, Denis és Lorne Benussi hallotta meg a teljesen kimerült pár segélykiáltásait a North West-szigettől 55 kilométerre. A két, hullámokkal küzdő ember annyira legyengült már, hogy fel kellett húzni őket a hajó fedélzetére. Mint Benussiék elmondták: teljesen kiszáradtak, alig tudtak mozdulni. Ettek, ittak, forró zuhanyt vettek, aztán kimerülten álomba zuhantak.

A North West-sziget elhagyatott kempingparadicsom, mivel nincs infrastruktúrája, a táborozóknak tanácsos a hajózásban használt VFH-rádiót magukkal vinni a biztonság kedvéért.

A pár szombaton a 25 utas között volt, akik Gladstone-ból indultak a szigetre, ahová még a vizet is kell magukkal vinniük a kempingezőknek.

A kimentett pár kempingfelszerelését szerdán szállítják vissza a szárazföldre – mondták el helyi illetékesek, akik hangsúlyozták, milyen fontos, hogy a kempingezők egy ilyen elszigetelt helyen megosszák másokkal a terveiket, hogy mindig tudja valaki, hol vannak.

A Rosslyn-öböl kikötőjébe érkező Benussiékat kedden reggel a mentők fogadták, akik hordágyon vitték le a párt a fedélzetről, majd kórházba szállították őket. Benussiék szerint nagy szerencséjük volt, hogy a part felé sodródtak, és nem a nyílt óceán felé, ahol sok a cápa.

Kapcsolódó írásaink