Külföld

Azerbajdzsán első alkalommal nevezett ki nagykövetet Izraelbe

Azerbajdzsán első alkalommal nevezett ki nagykövetet Izraelbe déli szomszédjával, Iránnal elmérgesedő viszonya közepette. A külképviseletnek Tel-Avivban lesz a székhelye.

Azerbajdzsán első alkalommal nevezett ki nagykövetet Izraelbe
Azeri zászlót tartó kisfiú egy ünnepségen (Képünk illusztráció)
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Resul Rehimov

Ilham Aliyev azeri elnök a Mukhtar Mammadov volt tudományos és oktatási miniszterhelyettest nevezte ki Azerbajdzsán izraeli nagykövetének. A vezető az erről szóló rendeletet szerdán írta alá. Azerbajdzsán harminc éve tart fenn kétoldalú kapcsolatokat a zsidó állammal, de ez az első alkalom, hogy nagykövetet nevezett ki oda.

Izraelnek az 1990-es évek eleje óta működik diplomáciai kirendeltsége Bakuban, és az utóbbi években katonai és politikai támogatást is nyújtott a helyi vezetésnek a hegyi-karabahi konfliktusban. Másfelől Azerbajdzsán fedezi Izrael olajimportjának mintegy negyven százalékát. Mindazonáltal Baku és Teherán között egyre feszültebb a viszony az azeri-izraeli viszony miatt. Novemberben az azeri törvényhozás törvényt fogadott el arról, hogy a muszlim többségű ország megnyithassa első nagykövetségét Izraelben.

Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter tavaly ráadásul azzal vádolta Izraelt, hogy titkos szövetséget alkot Azerbajdzsánnal, és ottani katonai jelenlét kialakítására törekszik. Noha Baku tagadta a vádakat, Teherán nagyszabású hadgyakorlatot tartott az azeri határ mentén, amire válaszul Aliyev Azerbajdzsánban gyártott, izraeli önmegsemmisítő drónokkal pózolt egy felvételen.

Az azeri nagykövetségnek Tel-Avivban lesz a székhelye.
 

Kapcsolódó írásaink