Külföld

Megválasztották a magyar vezetőket Lendván

Megtartotta alakuló ülését az Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség tanácsa. A csúcsszervezet új elnöke Orbán Dušan lett. Az ülésen elhangzott, a szervezet számláján lévő pénzügyi források valamivel több mint 1,810 millió eurót tesznek ki.

Megválasztották a magyar vezetőket Lendván
Az újonnan megválasztott tanácstagok csoportképe
Fotó: A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség honlapja

Megválasztották Lendván hétfőn este a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) tanácsát. Mint a szövetségnek a Muravidék című honlapján olvasható, a csúcsszervezet új elnöke – a tagok egyhangú támogatásával − Orbán Dušan, míg alelnökei Varga Teodor és Vugrinec Alen lettek.

Az eseményen egyebek mellett elhangzott, 2011 végén az MMÖNK bevételei körülbelül 330 000 eurót tettek ki, s a magyarokat tömörítő ernyőszervezet hat embert foglalkoztatott. A 2022-es évet több mint 2,7 millió eurós bevétellel zárták, és az alkalmazottak száma pedig immár huszonháromra bővült. Tavaly december végén az MMÖNK számláján valamivel több mint 1,810 millió euró parkolt.

A legtöbb projekt megvalósítása biztosított még legalább a következő két évben. Külön jó hír, hogy a fentebb említett pénzeszközökön túl még mindig közel egymillió euró várakozik Lendva község számláján a gyertyánosi tornaterem építésére. Itt érdemes megjegyezni, hogy az alapprojektek mellett a helyi közösségek és kulturális szervezetek igényeihez igazodó beruházásokat is végrehajtják a jövőben.

Az MMÖNK jelenlegi vezetése a szlovén–magyar határ menti nemzetiségi települések jövőjét abban látja, hogy gazdag kulturális és gasztronómiai örökségüket összekapcsolják a mezőgazdasággal, a borászattal és a családi vállalkozásokkal.

Kapcsolódó írásaink