Külföld

Lendván is működik az időseket védő jelzőrendszer

Decemberben vezeti be a jelzőrendszeres házi segítségnyújtó karóra használatát a lendvai idősotthon. A negyvenöt rendelkezésre álló eszközre még gyűjtik az igényeket. A használat a próbaidőszak, azaz március végéig díjmentes lesz.

Lendván is működik az időseket védő jelzőrendszer
Ügyelet egy nyugdíjasotthonban (képünk illusztráció)
Fotó: MH

Elsősorban a 65 év feletti személyeknek ajánlják Lendván a jelzőrendszeres segítségnyújtó karórákat - írta meg pénteken a Népújság. Mint olvasható, a szerkezet az egyedül- vagy a nap jelentős részét magányosan töltő, illetve a krónikus betegeknek jelenthet segítséget.

Az igényt a lendvai idősotthonban lehet leadni, és egyelőre a városból és környékéről várják a jelentkezőket - hangoztatta a lapnak Varga Darja projektvezető. Mint mondta, az odaítélést egyelőre nem kötik feltételekhez, de ellátogatnak az érdeklődő polgár otthonába, elbeszélgetnek vele és bemutatják az eljárásrendet is. A következő lépés a beszerelés és a rendszer beindítása.

Az új szolgáltatással az időskorúak minél további otthonmaradását szeretnénk segíteni, emellett a szerkezet a hozzátartozóknak is plusz biztonságérzetet ad – emelte ki Varga Darja. A karóra a napi teendők során nem korlátozza a használóját, de folyamatosan viselni kell. Abban az esetben, ha a személy elesik vagy rosszullét kerülgeti, az órán lévő piros gomb megnyomásával képes jelezni a központba. Ekkor a szerkezeten elhelyezett hangszórón keresztül felvesszük vele a kapcsolatot, felmérjük a helyzetet és ha kell, azonnal beavatkozunk - mondta a projektvezető.

Jelenleg a negyvenöt rendelkezésre álló eszközre még gyűjtik az igényeket. A használat a próbaidőszak, azaz március végéig díjmentes lesz.

Kapcsolódó írásaink